România este paralizată pentru că a nins în decembrie. A căzut rețeua electrică, trenurile nu merg, școlile sunt închise
Social Ultima Ora

România este paralizată pentru că a nins în decembrie. A căzut rețeua electrică, trenurile nu merg, școlile sunt închise

Aproape toate zonele din țară sunt afectate duminică de ninsoare, viscol, lapovită sau polei, condițiile de iarnă creând probleme mari cu circulația unor trenuri, trafic îngreunat pe drumuri și întreruperi ale alimentării cu electricitate pentru zeci de mii de persoane. Duminică la prânz a expirat codul portocaliu emis de meterorologi, dar cel galben a rămas în vigoare până la ora 18.00.

România este paralizată pentru că a nins în decembrie. A căzut rețeua electrică, trenurile nu merg, școlile sunt închise

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va trimite câte cinci generatoare de mare putere în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, pentru a veni în sprijinul populaţiei afectate de căderea unor linii de tensiune electrică din cauza zăpezii, a anunţat, duminică, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Prezent la inaugurarea unui punct de lucru ISU-SMURD la Sânmihaiu Almaşului, judeţul Sălaj, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a precizat că zăpada căzută în ultimele ore a cauzat cele mai mari probleme în cazul liniilor electrice din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, unde mai multe localităţi nu au alimentare cu energie electrică, scrie agerpres.ro.

„Am luat decizia să trimitem un număr mare de generatoare electrice de foarte mare capacitate, achiziţionate recent tot din fonduri europene, de către IGSU, în cele două judeţe, ca să vină în sprijinul Enel. Vor fi cinci generatoare de 450 kVA la Timiş şi cinci generatoare de 540 kVA la Caraş-Severin şi vor sprijini populaţia până la momentul în care Enel va repune în funcţiune reţeaua de distribuţie”, a precizat Raed Arafat.

Şeful DSU a reamintit că, până pe 18 decembrie, vor fi distribuite 320 de ambulanţe pentru serviciile de ambulanţă şi 100 pentru serviciile SMURD. Până în luna iunie 2019, urmează să fie distribuite alte ambulanţe achiziţionate cu fonduri europene până la totalul de 1.300.

De ce toate acestea? Pentru că a nins în decembrie în România! Cât? Iată datele la ora 14,00:

  • Semenic: 68 – 44 de centimetri;
  • Bâlea: 101 centimetri;
  • Bucegi: 86 de centimetri.

În rest, zăpadă sub 50 de centimetri în Munții Meridionali și Munții Apuseni. La nivel de șes, zăpada nu atinge 30 de centimetri grosime.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.