România deține zăcăminte de diamant în subsolul Moldovei, conform Legii minelor 1
diamant
Social Economic Ultima Ora

România deține zăcăminte de diamant în subsolul Moldovei, conform Legii minelor

La începutul lunii octombrie 2013, în satul Izvoarele, judeţul Galaţi, a izbucnit o răscoală din cauza… cutremurelor.  Zi de zi se înregistrau aici zeci seisme de suprafaţă, de 2 până la 3 grade Richter, însoţite de zgomote sinistre care i-au îngrozit pe localnici. Aceştia aveau o teorie halucinantă privind sursa cutremurelor.

“Domnule, ei nu mai extrag ţiţei, au dat de un zăcământ de diamant pe care vor să îl spargă, de aceea au început aceste cutremure. Dacă nu se termină cu forările, ne dărâmă casele”, spunea Daniel Zaharia, susţinut de toată comunitatea postată în mijlocul drumului. Desigur, informaţia părea trasă de păr rău de tot, pentru a putea fi luată în seamă. Sursa cutremurelor de la Izvoarele a rămas, oficial, un mister. Menţionăm doar că Ştefan Marincea, fostul director al Institutului Geologic, a spus că seismele ar putea avea drept cauză industria extractivă din zonă. A doua zi a fost destituit.

Statul român ştia de nestemate din 1998

Plecând de la “fenomenul Izvoarele”, am început să ne interesăm de existenţa unor zăcăminte de diamante în ţara noastră. O sursă din serviciile secrete ne-a spus, ferm, că există un zăcământ uriaş de pietre preţioase, care pleacă din Moldova şi ajunge în Siberia. Tot în toamna anului 2013 a izbucnit scandalul proiectului de modificare a Legii minelor, care conţine sintagma: “pietre preţioase”. Adică diamante în România! În fine,  Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) spune că: “Această sintagmă (“pietre preţioase” – n.n.) a fost introdusă prin Legea Minelor nr. 61/1998 datorită faptului că, la momentul elaborării acestui act normativ, s-a apreciat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca în formaţiunile geologice din fundamentul platformei moldoveneşti, zona Iaşi-Botoşani, să existe roci potenţial purtătoare de asemenea mineralizaţii”.

Mai pe înţelesul nostru: s-ar putea să fie ceva diamante în zona respectivă, dar nu prea avem chef să vă spunem şi vouă. Adică, moldovenii de la Izvoarele nu băteau câmpii când spuneau că ar exista zăcăminte de diamant în Moldova…

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii