România, CONDAMNATĂ de UE din cauza GUNOAIELOR, a tocat 2,2 miliarde de euro pentru protecția MEDIULUI în 2017. Pe ce?
Social Justiție Politic Ultima Ora

România, CONDAMNATĂ de UE din cauza GUNOAIELOR, a tocat 2,2 miliarde de euro pentru protecția MEDIULUI în 2017. Pe ce?

România a fost condamnată de Curtea de Justiție a UE, săptămâna trecută, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi neconforme. În anul 2017 însă, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de 10,3 miliarde lei, conform INS. Adică 2,2 miliarde de euro, reprezentând 1,2% din PIB.

Institutul Național de Statistică (INS) spune că la nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 76,6% din totalul cheltuielilor pe domeniul deşeurilor.

La nivel naţional, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor uzate la administraţia publică, acestea reprezentând 72,0% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor uzate.

La nivel naţional ponderea investiţiilor administraţiei publice a reprezentat 50,0%, în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului urmate de cele ale investiţiilor producătorilor nespecializaţi (38,5%) şi de investiţiile producătorilor specializaţi (11,5 %). În domeniul „ producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” s-au înregistrat 30,1% din cheltuielile pentru protecţia mediului a producătorilor nespecializaţi, în timp ce în sectorul „industria prelucrătoare”, s-au realizat 25,8%, iar sectorul „ captarea, tratarea și distribuția apei” a cheltuit 19,3%.

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la managementul deşeurilor (57,5% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (18,3%) şi de cheltuielile pentru protecția aerului (10,0%).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.