România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău
Social Ultima Ora

România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău

Buzăul de nord ascunde adevărate bijuterii, din păcate foarte puțin cunoscute, și la fel de rar vizitate. Și ca povestea să fie completă, drumurile și traseele deseori nemarcate ori accidentate nu ne ajută. Un obiectiv foarte interesant din Țara Buzăului este la marginea satului Ulmet din comuna Bozioru: Babele de la Bozioru.

România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău 1 România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău 2  România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău 3

Babele noastre sunt un grup de câțiva trovanți rămași suspendați în poziții ciudate. Trovanții sunt numiți popular și “pietrele vii” și sunt pietre considerate pe vremuri magice datorită formelor acestora. În general au forme rotunjite, uneori sferice, și s-au dezvoltat în nisipul de pe fundul mării Paratethys care exista cândva și pe teritoriul României. Fiindcă ele „cresc” (de fapt la trecut, au „crescut”) concentric, au fost confundați cu ouă de dinozauri sau chiar cu OZN-uri.

România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău 4

Pentru a merge la Babele din Ulmet trebuie să mergeți prin Buzău pe drumul de Brașov, DN10, până la Măgura, iar de acolo faceți dreapta prin Pârscov și urmați indicatoarele de Bozioru. În total, din Buzău până la Ulmet sunt 45 de kilometri, iar de la Vulcanii Noroioși sunt 35 de kilometri. Înainte de Bozioru, fiți atenți la indicatorul spre Ulmet, la stânga. După un kilometru și jumătate de drum de țară veți fi ajuns în satul Ulmet.
Îl traversați și la ieșirea din sat, cât mai aproape de locul unde găsiți o fântână, în caz că sunteți cu mașina, puteți parca.

Pentru întoarcere reveniți la cărarea de la Babe, sau, puteți coborî prin talvegul din pădure. Negreșit veți ajunge la aceeași salcie bătrână și la fântâna la care ați găsit primul indicator.

În final am un ultim sfat: mergeți în Țara Buzăului înarmați cu răbdare și cu dorința de a trăi câteva zile de liniște. Aici nu prea veți găsi semnal la telefonul celular, drumurile sunt provocatoare, dar priveliștea este fantastică, iar locurile sunt puțin cunoscute și… pline de legende.

România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău 5 România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău 6 România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău 7 România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău 8 România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău 9 România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău 10 România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău 11 România călătoare: Babele de la Bozioru, minuni ale naturii la Buzău 12

(Pereluare din Drum liber – Vezi România cu alți ochi

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.