i
Social Justiție Ultima Ora

PUȘCĂRIILE României sunt pline de telefoane mobile și DROGURI. Deținuții se plâng de condii proaste

Peste 2.000 de telefoane mobile şi peste 150 de substanţe susceptibile a fi stupefiante au fost descoperite în penitenciarele din ţară de la începutul anului până la sfârşitul lunii octombrie, în perioada menţionată neavând loc nicio evadare, iar 10 deţinuţi au comis suicid, potrivit datelor comunicate AGERPRES de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Dintre 2004 de aparate de telefon, 406 au fost găsite înainte de intrarea în posesie, iar 1.598 ulterior, a precizat ANP pentru AGERPRES. În aceeaşi perioadă au fost descoperite 2.346 de cartele SIM, dintre care 467 înainte de intrarea în posesie, iar 1.879 după.

Potrivit sursei citate, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii octombrie, au fost depistate 157 de substanţe susceptibil a fi stupefiante, dintre care 38 înainte de intrarea în posesie, iar 119 ulterior.

Căile şi metodele de introducere în sistemul penitenciar a obiectelor interzice sunt dintre cele mai diverse, cele mai multe fiind disimulate în pachete cu alimente şi bunuri primite de deţinuţi, de la aparţinători ai acestora sau alte persoane ori în interiorul corespondenţei. Cele mai vizate zone în care au fost descoperite telefoane mobile, cartele SIM şi substanţe susceptibil a fi stupefiante au fost: camere de deţinere, punct primire deţinuţi, sector vizită, curţi de plimbare, perimetru, interiorul corespondenţei etc, a menţionat ANP.

„În scopul prevenirii introducerii în penitenciar de substanţe stupefiante, toxice sau explozive, precum şi a altor bunuri şi obiecte interzis a se afla în posesia deţinuţilor, vizitatorii sunt supuşi, în mod obligatoriu, controlului antiterorist ori de specialitate, prin observare, palpare, control corporal sau utilizarea unor echipamente tehnice fixe ori portabile de detectare, inclusiv prin folosirea unităţilor canine. În condiţiile în care progresul tehnologic în materia comunicaţiilor este foarte rapid, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate depun eforturi susţinute pentru prevenirea/reducerea cazurilor de introducere a aparatelor telefonice în penitenciar, iar în acest context, pentru oprirea utilizării acestor aparate în scopul comiterii de alte infracţiuni”, a precizat sursa citată.

De asemenea, sistemul penitenciar românesc, conştientizând riscul pe care îl prezintă utilizarea telefoanelor mobile de către persoanele private de libertate, a identificat soluţii tehnice viabile de combatere a traficului de telefoane mobile în penitenciare, anume: aparate de scanat bagaje, porţi detectoare de metale, detectoare portabile de metale, alte echipamente specifice, a precizat ANP.

Totodată, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a menţionat că a dispus o serie de măsuri de limitare a acestui fenomen, printre care se numără: elaborarea la nivelul tuturor unităţilor subordonate a unor planuri de măsuri pentru prevenirea introducerii de telefoane mobile în penitenciar, adaptate la specificul arhitectural şi funcţional al fiecărui loc de deţinere în parte; efectuarea mai multor acţiuni de percheziţionare a persoanelor private de libertate şi a spaţiilor de deţinere în care au acces, conform planurilor de cooperare cu alte instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului, cu participarea unor efective de funcţionari publici cu statut special din alte unităţi penitenciare, inclusiv la solicitarea organelor judiciare; efectuarea demersurilor necesare în vederea dotării penitenciarelor cu aparate de scanat bagaje, porţi detectoare şi detectoare mobile de metale, necesare executării unui control riguros al pachetelor şi persoanelor, inclusiv a personalului; formarea şi instruirea a opt unităţi canine, în scopul descoperirii telefoanelor mobile; utilizarea de dispozitive electronice pentru detectarea undelor electromagnetice emise de telefoanele mobile.

„În vederea implementării unui sistem tehnic de reducere a semnalului GSM, au fost întreprinse demersuri pentru identificarea şi implementarea unor sisteme destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a mai menţionat ANP.

În altă ordine de idei, ANP a informat că aproape 90 de persoane custodiate au decedat de la începutul anului până pe 14 noiembrie, în zece cazuri fiind vorba de sinucideri.

„În perioada 1 ianuarie 2018-14 noiembrie 2018, în sistemul penitenciar, s-au înregistrat 87 decese în rândul persoanelor custodiate (77 decese s-au produs din cauze naturale, iar alte 10 prin suicid), nefiind constatată, până în prezent, culpa vreunui angajat”, a precizat ANP.

Conform sursei citate, de la începutul anului până pe 31 octombrie, în unităţile subordonate ANP nu a avut loc nicio evadare. „Incidentele care au avut loc în această perioadă au fost: 1 părăsire dintr-un centru educativ (3 persoane internate), 6 tentative de evadare (14 deţinuţi), 6 părăsiri de la punctele de lucru (6 deţinuţi) şi o tentativă de părăsire a punctului de lucru (1 deţinut). Precizăm faptul că toate persoanele private de libertate au fost capturate”, a adăugat ANP.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.