Primăria te amendează cu 8.000 de lei dacă nu renovezi fațada casei cu 10.000 de lei 1
Social Ultima Ora

Primăria te amendează cu 8.000 de lei dacă nu renovezi fațada casei cu 10.000 de lei

Proprietarii de clădiri din Capitală vor fi amendaţi între 5.000 şi 8.000 de lei dacă nu vor reabilita faţadele imobilelor deţinute, potrivit unui proiect al Primăriei Capitalei, votat, joi, de Consiliul General al Municipiului București. Renovarea fațadei unei case normale costă cel puțin 10.000 de lei. Dacă unul din membrii familie are venituri peste 2.500 de lei, cu un leu, primăria nu mai ajută la renovare, doar amendează. Ce să facă bucureșteanul de stare medie?

“Proiectul se adresează destinatarilor de orice fel a clădirilor, (…) persoane fizice, juridice, precum şi autorităţi ale administraţiei publice şi instituţii publice care deţin clădiri situate în teritoriul administrativ al Municipiului Bucureşti. (…) Deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, afectează calitatea cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, sunt obligaţi ca din propria iniţiativă să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea arhitecturala a anvelopei clădirilor”, se arată în proiectul votat, joi, de Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

În cazul clădirilor monument istoric sau aflate în zonele de protecţie a monumentelor istorice va fi sesizat Ministerul Culturii, pentru a monitoriza lucrările. De asemenea, faţadele clădirilor aflate în zonele protejate vor fi reconstruite după unele reguli.

“Tâmplăriile vor fi făcute în culorile şi forma originară, învelitorile vizibile ale acoperişurilor se vor face din acelaşi material cu cele originare, respectând detaliile de arhitectură. Grilajele, parapetele metalice ale balcoanelor şi jardinierele vor fi revopsite în culorile originare.(…) Se interzice dispunerea antenelor TV-satelit în locurile vizibile din circulaţiile publice, dispunerea cablurilor TV se va face îngropat. Învelitorile vizibile ale acoperişurilor se vor reface din acelaşi material cu cele originare, respectând detaliile de arhitectură”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit proiectului, cheltuielile de reabilitare vor fi suportate de proprietarii clădirilor. În cazul în care aceştia nu dispun de sumele necesare, pot primi un ajutor de la primărie dacă demonstrează că veniturile lunare ale fiecărui membru de familiei se clasează sub salariul mediu lunar pe economie, de 2.500 de lei net.

Astfel, dacă unul din membrii familei are slariul de 2.501 lei, familia respective nu mai proimește ajutor de la Primărie. Conform specialiștilor, o renovare de fațadă costă între 50 și 100 de lei pe metro părtat doar manopera. Se adaugă materialele, iar una peste alta, renovarea fațadei unei case cu parter, normală, duce la cel puțin 10.000 de lei. Când poate o familie de nivel mediu, în România, să strângă acești bani?

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.