Va fi scandal! 5 milioane de români vor primi decizii de impunere de la ANAF
Social Justiție Politic Ultima Ora

Oficial, românii trăiesc două vieţi paralele! Una, mică, la INS, alta, mare, la Ministerul Muncii

Cât trăieşte un român? Conform datelor Ministerului Muncii (MM), cam 82,3 ani, pe când speranţa de viaţă indicată de Institutul Naţional de Statistică (INS) este de 75 de ani. Nu ştim dacă e la alegere sau nu, în orice caz acest detaliu este foarte important în determinarea valorii pensiei…

Dacă vă apucaţi să calculaţi, măcar de curiozitate, care este raportul dintre contribuţia la fondul de pensii pe care o plătiţi toată viaţa activă şi pensia efectivă de care beneficiaţi la bătrâneţe, veţi constata că lipseşte o parte importantă din contribuţie. Spus direct: fiecare contribuie mai mult decât primeşte. Menţionăm că nivelul pensiei se calculează în funcţie de contribuţie, adică, teorietic, ”contributivitate”.

Calculul poate fi făcut plecând de la o valoare medie a câştigului salarial, în funcţie de care se poate afla contribuţia la fondul de pensii pe toată durata de activitate. După care se calculează, în funcţie de speranţa de viaţă, suma totală pe care o veţi primi sub formă de pensie. Pentru un salariu mediu brut pe economie, care poate conduce la o pensie medie pe economie, în funcţie de indicatorii folosiţi pentru speranţa de viaţă – cea a INS de 11 ani, după ieşirea la pensie, sau cea a Ministerului muncii, de 18,3 ani de ”stă în plata pensiei”, după termenul utilizat de Minister – un contribuabil primeşte mai puţin cu două treimi, sau ”doar” cu o treime din suma totală pe care a depus-o la fondul de pensii toată viaţa. Aşa se explică pensile mici ale românilor.

“Deși datele INS sunt corecte, acestea nu pot fi utilizate în respectivul algoritm de calcul doarece acestea sunt variabile și nu au relevanță în timp, în condițiile în care vorbim de drepturi de pensie care vor fi stabilite într-un viitor îndepărtat. Totodată, nu au valabilitate având în vedere faptul că aceste variabile sunt stabilite prin acte normative și nu pot fi predictibile”, consideră Ministerul Muncii. Păi, cum nu pot fi predictibile din moment ce calculul pensiei se face în funcţie de nivelul contribuţiei, conform legii?

Mai mult: ”INS utilizează indicatorul statistic <speranța de viață la naștere> în timp ce din punct de vedere al pensiilor se utilizează <speranța de viață la pensionare>. Pentru anul de referință 2015 durata medie de <stat în plata pensiei>, la nivel național, a fost de aproximativ 18 ani și 3 luni”, ne-a  explicat Ministerul.

Ce rezultă de aici? Că fiecare cetăţean român are două vieţi, una la Institutul Naţional de Statistică, mai mică, şi una la Ministerul Muncii, mai mare.

Iar pensia este bătaia de joc a acestui ping-pong cu durata de viață…

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.