Alertă în Mozambic după ciclonul Idai. Peste 1 000 de cazuri de holeră
Social Externe Ultima Ora

Nouă cicloane s-au format simultan pe Terra. Ce spun experţii despre acest fenomen

Florence, Mangkut, Isaac, Helene. Sunt doar câteva dintre furtunile tropicale care s-au format în această perioadă la nivel global. Deşi nu există deocamdată un motiv pentru ca populaţia să intre în panică, situaţia este alarmantă, afirmă specialiştii. De câteva zile, ochii întregii lumi sunt aţintiţi asupra uraganului Florence, care a lovit între timp coasta de est a Statelor Unite, făcând cinci victime în Carolina de Nord, printre care o femeie şi bebeluşul ei.    Vineri după-amiaza, Florence a fost retrgradată de la uragan de categoria 1 la furtună tropicală, însă pericolul nu a trecut. (VIDEO)

În acelaşi timp, la nivel global, s-au format alte opt cicloane. Unul dintre acestea este Mangkut, care a lovit deja în noaptea de vineri spre sâmbătă zona de nord a statului Filipine, provocând moartea a cel puţin trei persoane.    Însoţit de rafale de vânt de până la 330 km/h şi ploi torenţiale, super-taifunul Mangkhut, care a fost mult mai puţin mediatizat în comparaţie cu uraganul Florence, ameninţă să producă pagube materiale importante.

Chiar dacă spre dimineaţă furtuna a scăzut în intensitate, mai multe zone au rămas fără electricitate, zeci de copaci au fost smulşi de rădăcini, iar multe locuinţe au fost avariate, relevă dpa.    Mangkhut ar urma să-şi continue traiectoria spre sudul Chinei, ameninţând inclusiv teritoriul semi-autonom Hong Kong, unde autorităţile sunt îngrijorate în special de inundaţii şi alunecări de teren.

În acest timp, scrie ouest-france.fr, Antilele încep să-şi revină după trecerea uraganului Isaac, care nu a provocat totuşi pagube majore pe unde a trecut: Guadelupe, Dominica şi Martinica. Îniante ca acesta să lovească, autorităţile emiseseră o alertă de cod roşu.   Nici Europa nu este scutită de probleme. Uraganul Helene, care s-a format în Atlantic, se îndreaptă spre bătrânul continent, fiind aşteptat să atingă insulele britanice miercuri sau joi, când Irlanda şi Anglia se vor confrunta cu rafale puternice de vânt.    Va exista un efect şi la nivelul Franţei metropolitane, întrucât furtuna va favoriza sosirea unui front tropical, care se va traduce prin temperaturi de peste 30 de grade, cu 10 grade mai ridicate decât normalul acestei perioade, adaugă publicaţia citată.   Dar chiar dacă aceste cicloane s-au format în acelaşi timp, specialistul în preziviuni meteorologice Grégory Langlet de la Agate Météo afirmă că nu există niciun motiv de panică. „Nu este deloc ceva rar“, a declarat el, potrivit ouest-france.fr.   „A avea nouă fenomene tropicale nu este ceva excepţional. Dacă am avea nouă uragane de categorie 4 sau 5 (cele mai puternice, n. red.), atunci ar trebui să ne îngrijorăm“, a declarat el, adăugând că unele dintre furtunile abia formate nu vor atinge uscatul.   Dacă aceste fenomene tropicale nu sunt îngrijorătoare, existenţa lor este totuşi alarmantă. În acest an, de exemplu, Atlanticul şi Pacificul sunt active în acelaşi timp în ceea ce priveşte formarea cicloanelor, deşi, în mod obişnuit, exista între ele un decalaj de trei sau patru luni.  Motivul? „Apele sunt deosebit de calde, ceea ce determină fenomene mai intense“, a mai spus specialistul.   Cea mai logică explicaţie constă în încălzirea climatică.  Deşi nu există dovezi clare în acest sens, experţii au remarcat că în ultimii 30 de ani, în contextul creşterii temperaturilor, fenomenele au devenit din ce în ce mai intense.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.