sate depopulate
sate depopulate
Social Ultima Ora

Depopularea satelor: ”Noi suntem ultimii țărani din România”

Se toacă bani pe fel de fel de studii şi se promit tot felul de susţineri financiare pentru tinerii aşteptaţi să se instaleze în mediu rural. Cu toate acestea, numărul caselor părăsite în satele României nu scade, dimpotrivă.

Depopularea satelor: ”Noi suntem ultimii țărani din România” 1

 Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, populaţia urbană şi cea de sex feminin sunt majoritare (56,4%, respectiv 51,2%). Adică satele continuă să se îndrepte spre depopulare. De asemenea, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat în ţara noastră, populaţia vârstnică de 65 ani şi peste a depăşit cu 210 mii de persoane populaţia tânără de 0-14 ani. Rata de îmbătrânire cea mai severă se întâlneşte în mediul rural.

Mai mult, numărul autorizaţiilor de construcţie eliberate a scăzut în mediu urban cu 9%, iar în mediul rural cu 18%. Adică, se contruieşte din ce în ce mai puţin în general – dar extreme de puţin în mediul rural.

”Copii şi nepoţii ni se duc la oraş, sau în străinătate, ca să câştige un ban. Din ce să trăiască la sat? Din cele câteva hectare arendate? Nu se poate! Rămânem noi, bătrânii, cu pensia noastră, iar după ce noi murim, casele rămân putii. Cine să mai vinăsă locuiască aici? Din ce să trăiască? Noi suntem ultimii ţărani în viaţă din România. În urma noastră, satele vor deveni ruine” – spune Petre Golea (81 de ani), din comuna Fântânele, judeţul Teleorman.

Depopularea satelor: ”Noi suntem ultimii țărani din România” 2

”Majoritatea terenurilor au fost luate deja”

De ce nu se accesează fonduri europene pentru repopularea localităţilor rurale? Păi, pentru a putea accesa fonduri, trebuie să ai deja o microfermă. Cum o faci? Merită să o faci?

”Trebuie să fim cinstiţi şi să spunem că marea majoritate a terenurilor agricole au cam fost luate de cei care au avut putere fianciară. Pe de altă parte, munca în agricultură este foc continuu, nu mai ai concedii – v-o spune un om care a avut o fermă cu 600 de oi. Iar în lumea de azi, tinerii nu mai înţeleg ce fel de viaţă este aceea fără distracţie, adică, să mă ierte dânşii, sunt prea puţin gospodari! În fine, cei mai mulţi sunt speriaţi că într-o afacere în agricultură trebuie să investeşti cel puţin 100.000 de euro. Eu sfătuiesc potenţialii investitori să pornească cu un hectar de sere – este afacere sigură. Dar, aici tinerii au dreptate, dacă ai 100.000 de euro, pentru ce să te chinui în agricultură? Aceasta este problema depopulării satelor”, a spus Dumitru Grigore, primarul comunei Sohatu, judeţul Călăraşi.

Depopularea satelor: ”Noi suntem ultimii țărani din România” 3

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.