Monumentul Fântâna Miorița, ”renovat în mușama”, a putrezit!
Social Justiție Ultima Ora

Monumentul Fântâna Miorița, ”renovat în mușama”, a putrezit!

Emblema Bucureștilor, la intrarea de pe DN1, Fântâna Miorița a fost distrusă iremediabil. Inscrisă pe lista monumentelor, Fântâna Miorița avea două mozaicuri realizate de artistul plastic Milița Petrașcu. În anul 2015, monumental a intrat în reabilitări, iar mozaicurile au fost acoperite cu mușamale care imitau imaginile originale. Acum, mușamalele au putrezit și au căzut, iar operele de artă originalele au apărut distruse iremediabil.

Monumentul Fântâna Miorița, ”renovat în mușama”, a putrezit!

Cu un an în urmă, cotidianul Libertatea dădea curs sesizării unui cititor și prezentastarea în care ajunsese Fîntâna Miorița: o operă artistic din mușama!

”Fântâna Mioriţa” este înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul Bucureşti – număr curent 2308, cod LMI B-III-m-A-19966. Este una din emblemele Capitalei. A fost construit după planurile arhitectului Octav Doicescu. Mozaicurile cu care a fost decorat monumentul au fost realizate de artistul plastic Miliţa Petraşcu (1892-1976). Fântâna Mioriţa a fost inaugurată cu prilejul expoziţiei Luna Bucureştilor din 1936.

În anul 2015, au început lucrările de restaurare și modernizare a întregului monument, inclusiv celebrele mozaicuri realizate de Milița Pertașcu. Partea de reparaţie a soclului monumentului a costat 120.000 de euro.

Degradarea monumentului de artă a fost ascunsă sub o replică din mușama

În iunie 2017 un cititor anunță că mozaicurile fusesră înlocuite cu replici din mușama. Am mers la fața locului și am constatat că, într-adevăr, mozaicurile monumentale cu scenedin blade Miorița fusesră restaurate… în mușama.

Monumentul Fântâna Miorița, ”renovat în mușama”, a putrezit! 1

În fapt, “restaurarea” mozaicului mucegăit şi atacat de ciuperci s-a făcut în felul următor: s-a fotografiat lucrarea existentă, imaginea a fost “curăţată” digital în Photoshop, apoi s-au printat imaginile curate pe o suprafaţă din poliplan. Ulterior, cele două bannere au fost fixate cu suruburi autofiletante peste mozaicul original!!!
Adica s-a realizat un fals al mozaicului, din muşama, care ascunde mozaicul original, depreciat grav de intemperii şi timp. Și, gata, s-a făcut restaurarea!

Monumentul Fântâna Miorița, ”renovat în mușama”, a putrezit! 2

Monumentul Fântâna Miorița, ”renovat în mușama”, a putrezit! 3

Porțiuni mari din opera de artă au început să cadă

Am întrebat, anul trecut, Primăria Capitalei și Ministerul Culturii ce se întâmplă cu acest monument. Nu am primit nici un răspuns până astăzi!

Între timp, mușamaua a căzut. Doar în câteva punct pe fațada dinspre Muzeul Minovici mai flutură câteva urme de plastic. De dedesubt a ieșit la iveală tragedia: mozaicurile originale sunt distruse. Pe fațada dinspre Pracul Herăstră porțiuni mari din mozaicul considerat monument de artă au început să cadă….

Monumentul Fântâna Miorița, ”renovat în mușama”, a putrezit! 4

Monumentul Fântâna Miorița, ”renovat în mușama”, a putrezit! 5

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.