Ecaterina Andronescu îi trimite pe elevi la școală pe rând: unii la o oră, alții la alta
Social Politic Ultima Ora

Ministerul Educației a uitat elevii ”între clase”: a VI-a ar trebui să dea examen, dar autoritățile nu le-au organizat

Miniștrii educației au uitat de elevii de clasa a VI-a și de examenele noi pe care legea le-a prevăzut pentru ei, încă de-acum 7 ani. Sunt primii care au făcut clasa pregătitoare, generația cu care se aplică noul curriculum la clasă în fiecare an și primii care au trecut de la manuale digitale la manualul unic. Tot ei ar trebui, conform legii, să încerce pentru prima dată următoarele examene la finalul gimnaziului: informatică, examen transdisciplinar la matematică și științe, limbă străină, competențe civice și sociale. Ministerul Educației a mai uitat, însă, un lucru: să îi formeze transdisciplinar pe profesorii lor și să le predea la clasă așa cum prevede Legea educației încă din 2011, arată Edupedu.ro.

Sute de mii de elevi și părinți aflați în al doilea an de gimnaziu așteaptă ca Ministerul Educației să îi lămurească: chiar dau examenul așa cum spune legea? Ministerul aflat veșnic în căutare de ministru nu răspunde și chiar solicitarea Edupedu.ro se plimbă între fostul ministru și ministrul interimar.

Pentru copiii care acum sunt deja clasa a VI-a (și pentru elevii de clasa a V-a, care au însă avantajul de a nu fi înaintat atât de mult în gimnaziu), Legea educației prevede nu doar examene noi la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, dar și o admitere la liceu schimbată. La liceele unde este concurență, se introduce examen de admitere, pe lângă Evaluarea Națională, în 2021.

Admiterea la liceu se va realiza în 2021 și pe baza Portofoliului educațional, care cuprinde toate rezultatele elevului, inclusiv pe cele de la Evaluarea Națională la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a. Numai că Ministerul Educației nu a finalizat nici până acum un Portofoliu educațional standardizat.

Paradoxal, noutatea în tot acest examen prevăzut de Legea educației încă din 2011 este că nu a fost amânat sau anulat, așa cum guvernele PSD au făcut cu aproape toate schimbările importante din lege: trecerea clasei a 9-a de la liceu la gimnaziu, bacalaureatul schimbat, masteratul didactic, evaluarea universităților.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.