Mii de credincioși vin la Șumuleu Ciuc în procesiunea de Rusaliile Catolice
sumuleu-ciuc
Social Ultima Ora

Mii de credincioși vin la Șumuleu Ciuc în procesiunea de Rusaliile Catolice

Mii de pelerini sunt aşteptaţi sâmbătă la Şumuleu Ciuc, pentru a participa la procesiunea de Rusaliile Catolice, considerată a fi cea mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

Unii dintre pelerini au parcurs pe jos distanţe foarte mari, de peste 1.000 de kilometri, iar alţii au ales să folosească trenul, autobuzele sau maşinile personale.

Magyarós Csaba (64 ani) a pornit pe 4 aprilie din Viena, a parcurs pe jos peste 1.200 de kilometri şi spune că a venit la Şumuleu pentru liniştea sufletească pe care o dobândeşte aici, dar şi pentru prietenia celor pe care i-a întâlnit pe drum – nemţi, maghiari şi români, arată Agerpres.

În acest an, mulţi pelerinii au ales să parcurgă pe jos, călare sau cu bicicleta ultimii 100 de kilometri ai traseului de pelerinaj Via Mariae, folosind rutele amenajate cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita.

Printre ei s-a aflat şi un pelerin cu deficienţe de vedere care a parcurs, cu însoţitor, 1.400 de kilometri din Mariazell, Austria, un important loc de pelerinaj din această ţară, de unde începe Via Mariae, drumul spiritual care trasează o cruce pe harta Europei Centrale şi are ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.

Toţi cei care merg pe jos către Şumuleu spun că drumul nu e uşor, dar e frumos şi cu cât e mai dificil, sunt convinşi că Maica Domnului preţuieşte jertfa lor.

La fel ca în ultimii ani, aproximativ 2.000 de pelerini vin la Miercurea Ciuc cu două trenuri turistice, puse în circulaţie cu această ocazie de căile ferate maghiare.

Încă de la primele ore ale dimineţii, străzile din Miercurea Ciuc se aglomerează, maşinile şi autocarele cu care vin pelerinii fiind parcate în locuri special indicate de organizatori, în zonele periferice ale oraşului.

De asemenea, circulaţia pe mai multe străzi din municipiu, aflate în apropierea locului de desfăşurare a procesiunii, a fost interzisă încă de vineri, pentru ca pelerinii să nu fie deranjaţi în drumul lor, fiind permis doar accesul autospecialelor de intervenţie.

Un dispozitiv impresionant de angajaţi ai Ministerului de Interne – jandarmi, poliţişti şi pompieri – este mobilizat pentru buna desfăşurare a evenimentului, în zonă fiind amplasate mai multe puncte de prim-ajutor, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor cu probleme de sănătate.

O parte dintre credincioşi se opresc mai întâi la Catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, respectând tradiţia de secole, alţii merg direct la altarul în aer liber, de la care va fi oficiată Liturghia de Rusalii.

La fel ca în ultimii ani, la eveniment sunt aşteptaţi să participe, în calitate de pelerini, şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, însoţit de soţia sa, Herczegh Anita, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi alţi oficiali de la Budapesta.

Potrivit programului făcut public de Ordinul Franciscan din Trasilvania, procesiunea către altarul în aer liber, situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, va porni la 10,30 din faţa bisericii, fiind condusă de un sobor de preoţi, care vor purta Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului.

Slujba religioasă de hram va începe la 12,30 şi va fi oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, episcopul auxiliar de Vac (Ungaria), dr. Varga Lajos, şi episcopul auxiliar de Miercurea Ciuc, Tamás József.

Singurul invitat al slujbei de Rusalii, care va rosti şi predica festivă, este părintele Marian Adam Waligóra, rector şi superior local de Jasna Góra (Częstochowa, Polonia).

De altfel, la pelerinajul de Rusalii nu se trimit invitaţii şi nu se rostesc discursuri politice, pentru a nu se da alte conotaţii evenimentului, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor susţinând că oricine este bine-venit, dar numai în calitate de pelerin.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.