Tânărul din Neamț a fost OMORÂT de un sistem sanitar care înghite 8 miliarde de uro pe an, dar are microbi pe pereți
Social Ultima Ora

Medicul român din Belgia care l-a tratat pe tânărul ars, în pragul lacrimilor: ”Era ziua lui”

După ce transferul sau în străînătate a fost făcut cu dificultate, am înțeles încă o dată că România este incapabilă să îngrijească marii arși, lucru recunoscut și de ministrul sănătății.

Anunțul tragediei a ajuns în țară chiar în momentul in care ministrul Sorina Pintea se află într-o întâlnire cu unii dintre supraviețuitorii incendiului de la Colectiv. Aceștia discutau despre nevoia încheierii unor protocoale, prin care pacienții români cu arsuri grave să fie trimiși de urgență peste hotare.

Alexandru Gabriel s-a stins la Spitalul Charleroi, din Belgia, unde a ajuns cu arsuri cumplite, pe 70 la sută din suprafață corpului, dar și infectat cu Acinetobacter și Klebsiella.

Chiar luni a fost operat iar unul dintre medicii care l-au îngrijit este tot român, Ciprian Isacu. Doctorul abia și-a stăpânit joi lacrimile.

Ciprian Isacu″Am făcut tot ce se putea omenește, nu mai vreau să zic de infecții și alte probleme de transfer, doar că azi era ziua lui… Un copil nu trebuie…”

Inima tânărului de 28 de ani s-a oprit în timp ce în țară mai mulți răniți de la Colectiv discutau cu ministrul Sănătății noile proceduri de care România are nevoie pentru tratarea marilor arși.

21 de tineri răniți în iadul de la Colectiv au cerut printr-o scrisoare deschisă premierului și ministrului Sănătății înființarea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși, cum a fost cazul lui Alexandru.

Mihai Grecea, supraviețuitor Colectiv: “Cele 11 paturi despre care se tot vorbește nu pot fi numite paturi de arși, pentru că în limba engleză “medium care” e un calificativ dat cu indulgență. Alexandru a fost transferat cu foarte mari dificultăți, cu lacrimi ale ministrului, cu foarte mult circ și cu intervenția la televizor. Nu e ok așa. Nu se face așa.”

Reacția supraviețuitorilor din Colectiv a apărut după ce transferul tânărului din Piatră Neamț a fost întârziat de birocrația din România. O parte din plata tratamentului trebuia sincronizată cu starea lui, pentru ca băiatul să ajungă în grijă medicilor din Belgia.

Tot după cazul lui Alexandru, ministrul Sănătății a recunoscut că România nu este pregătită să îngrijească pacienți cu arsuri mai mari de 50 la sută.

Așa că avem nevoie de urgență de protocoale cu spitale din Europa prin care pacienții români arși grav vor fi transferați automat și abia apoi să fie semnate zeci de hărții.

Spitalul Militar ”Reine Astrid” din Bruxelles este primul care și-a dat un acord de principiu, fiind unul dintre cele performante centre de arși din lume.

Dispune de o camera de primiri – urgențe cu paturi speciale, terapie intensivă cu 7 camere sterile ultradotate și saloane de tip high-care, pentru îngrijirea marilor arși.

Același centru dispune și de 11 cazi speciale pentru spălarea pacienților cu arsuri. Atât aerul care intră în camera, cât și apa – sunt filtrate.

Din păcate, România e nevoită să trimită pacienții în străinătate, pentru că la trei ani după tragedia de la Colectiv, încă nu avem încă un centru performant de marii arși, funcțional.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.