Manual românesc din anul 1100, cu paginile din piele de ied nenăscut 1
romanesc
Social Divertisment

Manual românesc din anul 1100, cu paginile din piele de ied nenăscut

Prima școală românească datează de la anul 1100, cel puțin. Dovada se află în Muzeul ”Primei școli românești” din Scheii Brașovului. Este vorba despre un manual-pergament, realizat din piele de ied nenăscut. Pe vremea lui Negru Vodă, această școală românească avea în proprietate Muntele Postăvaru, pe care  se află acum Poiana Brașov. Adică era școală serioasă…

Manual românesc din anul 1100, cu paginile din piele de ied nenăscut 2

”Ne confruntăm cu o situație ciudată, de multă vreme: nu putem stabili vechimea primei școli românești. Dacă e să luăm afirmația istoriografiei românești, este din secolul XVI. Dacă e să luăm istoria bisericii, este din 1495. Conform Bulei Papale a lui Ion Bonifaciu, de la 1399, aflăm că la această dată era deja școală aici. Mergem și mai departe și suntem în fața unui adevăr incontestabil, un manual de școală din veacul XI, care se numește Omiliar și, după cum știm, era cartea de învățătură pe care o practicau toate popoarele lumii la acea vreme”, ne-a explicat preot profesor Vasile Oltean, filolog și teolog, directorul Muzeului ”Prima școală românească” din Scheii Brașovului.

Prima carte de natură similară a apărut la Roma, în secolul IV, sub titlul ”Fiori Divini”.

Manual românesc din anul 1100, cu paginile din piele de ied nenăscut 3

Munte dăruit de voievodul Negru Vodă

La noi, asemenea carte apare în secolul XI , ca manual de școală, ceea ce confirmă existența și tradiția învățământului în acest spațiu. Lângă școală se află Biserica Voievodală Sf. Nicolae, îngrijită, în timp, de 32 de domni din Moldova și Muntenia și de mari boieri – ceea ce întărește tradiția.

Mai mult, o cronică germană vorbește de Negru Vodă care ar fi dăruit Muntele Postăvaru – pe care se schiază astăzi la Poiana Brașov – acestei școli românești. De aceea, muntele se numea cândva ”Schule Berg” – adică ”Muntele Școlii”.

Deci, la anul 1100, cel puțin, în acest loc se făcea școală românească. Menționăm că documentul a fost scris pe piele pentru că nu se inventase încă hârtia, pe de o parte.  Era piele de ied nenăscut pentru că acest tip de piele nu avea pori și nu împiedica penița la scris. Se mai folosea în epocă piele de miel sau de vițel nenăscut.

Manual românesc din anul 1100, cu paginile din piele de ied nenăscut 4

Manual românesc din anul 1100, cu paginile din piele de ied nenăscut 5

Muzeul deține 30.000 de documente vechi

”Această tradiție explică și faptul că în acest Muzeu se află acum 6.000 de cărți vechi, 30.000 de documente și un tezaur național și internațional de surpriză: prima carte slavă din lume, de la 1491, prima Biblie a rușilor, apărută la 1581, primele manuscrise de la bulgari, Veliko Târnovo, 1394, primele tipărituri ale sârbilor, 1540”,  explică profesorul Vasile Oltean.

Tot în acest muzeu se află și dovada că imunul nostru național, ”Deșteaptă-te române!”… nu a fost compus de Anton Pann, ci de Gheorghe Ucenescu (1830 – 1896) cântăreț, dascăl și profesor de muzică la primul gimnaziu românesc din Brașov…

Manual românesc din anul 1100, cu paginile din piele de ied nenăscut 6

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii