Icoana-care-se-curata-singu
Icoana-care-se-curata-singu
Social Ultima Ora

În Mănăstirea de la ”Râul de oțel” icoana lui Iisus se curăță singură și își deschide ochii

Legenda spune că în anul 1816 a sosit la mănăstirea  Celic Dere un ostaș austriac care avea asupra sa o icoană ciudată, cu chipul lui Isus având ochii închiși. Icoana era înnegrită de timp. A înmânat-o unui călugăr zicându-i: „Părinte țineți această icoană! Să aveți mare evlavie căci prin ea se va săvârși o mare minune. O vedeți că este neagră, dar până la urmă se va lumina toată, se va curăța și ochii Mântuitorului, care-i vedeți ca sunt închiși, se vor deschide”. Acum, după aproape două sute de ani, icoana s-a curățit mai mult de jumătate, iar ochii Mântuitorului încep să se deschidă.

În Mănăstirea de la ”Râul de oțel” icoana lui Iisus se curăță singură și își deschide ochii 1

Manastirea Celic Dere – în română, ”râul de oțel” – este situata la 25 de kilometri sud-vest de Tulcea și 12 kilometri vest de localitatea Cataloi aflată pe șoseaua Tulcea-Constanța, în Comuna Frecăței.

Legenda spune că în secolul al XVIII-lea, câțiva călugări ardeleni veniți din Muntele Athos se stabilesc în această poieniță, actuala vatră monahală, și construiesc o bisericuță din bârne de lemn și lut, situată pe locul unde azi este cimitirul.

Schitul devin o mănăstire de maici, iar „Marele Dicționar geografic al României” consemnează la 1902 că „maicile sunt în numar de 83” și că „lângă mănăstire se mai află și o peștera unde se îngroapă morții începând de la 1860. Pestera e lungă de câteva sute de metri, începând de la mănăstire și răspunde la Telița (localitate aflată la nord de Celic Dere). Are mai multe răsuflaturi”. Tunelul nu a fost încă cercetat.

Biserica din piatră a mănăstirii a fost construită între anii 1901-1916 și are la subsol o altă biserică, mai mică – altă ciudățenie de la Celic Dere – care are rolul de biserică de iarnă cu hramul „Izvorul Tămăduirii.

Mănăstirea Celic Dere are icoane unicat

În patrimoniul Mănăstirii Celic Dere se afla icoane unicat,
una dintre cele mai importante fiind icoana făcătoare de minuni a Domnului Iisus Hristos, adusă aici pe la 1806 – 1812, și se află în Biserica Paraclis. Este cunoscută sub numele de “Icoana care se curață singură” deoarece la un moment dat era înnegrită de trecerea timpului, dar apoi, ca o minune, chipul Mantuitorului s-a luminat în parte.
Legenda locului spune că icoana a fost adusă de un soldat care le-a spus călugarilor ca deși este înegrită, ea se va curăța, iar ochii lui Hristos se vor deschide. La aproape 200 de ani de la acel moment, icoana s-a luminat pe mai bine de jumătate.

Maica Domnului și minunea de Înviere

În Mănăstirea de la ”Râul de oțel” icoana lui Iisus se curăță singură și își deschide ochii 2

În Mănăstirii Celic Dere există și o icoană a Maicii Domnului despre care se spune că a scăpat miraculos din două incendii.

Inițial ea a aparținut unei familii din Basarabia. După un incendiu, din toata gospodăria făcută scrum a rămas doar icoana înnegrită. Proprietarii au păstrat cu evlavie icoana în casa nouă pe care și-au construit-o, dar dupa moartea lor, urmașii au vrut să o înlocuiască. Neștiind ce să facă cu ea, au aruncat-o în foc, dar flăcarile au ieșit afară din sobă iar icoana a rămas întreagă. Cuprinși de frică, oamenii au decis să o pună într-o cameră curată, la loc de cinste.

Se mai spune ca într-un an, în ajunul Învierii, proprietarul a intrat în camera respectivă pentru a luat Pasca să o ducă la Biserică, să fie sfințită. În acel moment a văzut cum din icoana se revarsă un manunchi de raze, iar Maica Domnului i-ar fi spus: “Luați-mă de aici și duceți-mă unde sunt adunate fecioarele ca să mă duc împreună cu ele să fac ascultare în Turcia”. Și astfel, icoana a ajuns la monahia Heruvima unde se aflau tinere care doreau să se dedice vieții de călugărie.

După eliberarea Dobrogei de sub stăpânirea turcă, icoana Maicii Domnului, însoțită de pelerini, a fost adusă la Mănăstirea Celic Dere, unde a fost întampinată de părintele arhimandrit Athanasie cu un sobor de preoți și o mulțime de credincioși.

Se spune că doi dintre călugării din alai, care erau bolnavi, s-au închinat alături de ceilalți, iar în momentul în care icoana a trecut pe deasupra lor, pe dată s-au însănătoșit.

În Mănăstirea de la ”Râul de oțel” icoana lui Iisus se curăță singură și își deschide ochii 3

Icoana a învins războiul

În 1916, din cauza războiului, maicile au fost obligate să se refugieze. Așa că au ascuns cele mai de preș odoare în peștera din incinta mănăstirii. În prima noapte de refugiu maica Singlitichia, paraclisiera de serviciu, a visat cum din icoana s-a auzit un glas care i-a spus: “Să mă luați de unde m-ați ascuns, că nu voi mă apărați pe mine, ci eu pe voi”. Așa că s-au întors la Mănăstire și au pus icoana înapoi în biserică. În urmatorii doi ani, în ciuda ocupației armatei bulgare, nu au fost nici un fel de incidente. Dimpotriva, icoana a fost scoasă la numeroase procesiuni prin satele din jur și oamenii primeau ajutor de la Maica Domnului.

 

 

 

În Mănăstirea de la ”Râul de oțel” icoana lui Iisus se curăță singură și își deschide ochii 4

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.