“Lumina Vieţii Omului” (LUVIOM) este un dispozitiv care vindecă organismele vii prin cromoterapie. Instalaţia a fost prezentată la Salonul de invenţii, inovaţii şi idei practice care a avut loc la Bucureşti la sfârşitul lunii iunie.
Sistemul, prezentat de juristul Gheorghe Cohal, directorul executiv al Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate şi expert în analiză foto și video, constă într-un aparat care vindecă organismul fără să acţioneze asupra lui în mod direct, ci doar prin proiectarea unor lumini modulate pe LED-uri – adică este vorba despre aplicarea cromoterapiei.
Nu trebuie decât să te aşezi sub cristalul luminos şi să stai liniştit. “LUVIOM creşte vitalitatea, declanşează procesele de vindecare, elimină din subconştient problemele declanşatoare de stres şi curăţă mediul din jurul aparatului de enregiile negative acumulate”, ne-a spus Gheorghe Cohal.
Utilizarea culorilor în scop terapeutic este semnalată din cele mai vechi timpuri la egipteni, grecii antici şi arabi.
La începutul secolului XX, Medicul danez Niels Finsen (1860-1904) a stabilit tehnica de tratament pentru tuberculoză, prin radiaţia ultravioletă emisă de o lampa cu arc de carbon trecută printr-un sistem de lentile şi filtre. Descoperirea i-a adus premiul Nobel în 1903, fiind primul şi singurul Nobel acordat pentru această procedura de tratament.
Dinshah P. Ghadiali, în 1927, a descris principiile ştiintifice care explică doctrina completă a cromoterapiei.
În decembrie 2000 – medicii de la Colegiul Medical din Wisconsin în Milwaukee au redescoperit puterea de vindecare a luminii, cu ajutorul tehnologiei dezvoltate pentru navetele spaţiale, prin utilizarea de LED-uri, iniţial în scopul creşterii plantelor în spaţiu. Specialiştii examinează modul în care această tehnologie de iluminare specială contribuie la vindecarea rapidă a rănilor, cum ar fi ulcere cutanate diabetice, arsuri grave, şi răni orale grave cauzate de chimioterapie şi radiaţii. Proiectul include studii clinice de laborator, inclusiv umane, aprobat de US Food and Drug Administration şi finanţat printr-un contract de Cercetare Inovare prin Departamentul de Transfer Tehnologic de la NASA, Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama.