Incidente în Piața Victoriei. Protestatarii au atacat jurnaliștii de la Antena 3. Jandarmii au intervenit
Social Ultima Ora

Jandarmeria Română spune ce muniție a folosit la protest, dar nu precizează cantitatea și numărul de oameni care au acționat

Jandarmeria Română a precizat ce muniție a folosit la protestul diasporei din 10 august, într-un răspuns trimis Digi24. Nu este precizată însă și cantitatea de muniție folosită, și nici numărul jandarmilor care au acționat în Piața Victoriei, forțele de ordine argumentând că aceste informații sunt clasificate, pretextând că sunt informații clasificate din domeniul siguranței și ordinii publice. Interesant este că la meciurile de fotbal numărul de jandarmi este deseori făcut public fiind vorba tot despre siguranță și ordine publică.

„Pe timpul intervenției pentru restabilirea ordinii publice a fost folosită muniție neletală compusă din cartușe cal. 38 mm IL (cu efect iritant lacrimogen), grenade de mână IL (cu efect iriant lacrimogen) cu corpul de cauciuc, spray-uri iritant lacrimogene și pulverizatoare de capacitate mărită (cu substanță iritant lacrimogenă), muniție aflată în dotarea Jandarmeriei Române și folosită de majoritatea forțelor de ordine din Europa.

CS (O – Chlorobenzylidenemalononitrile) și OC (Oleoresin Capsicum) sunt substanțele active din muniția folosită, care este fabricată conform standarelor europene și internaționale. Muniția neletală și gazele lacrimogene folosite au certificate de calitate și garanție, precum și declarație de conformitate.

Materialele folosite de Jandarmeria Română sunt achiziționate exclusiv de la producători autorizați și certificați conform legii.

Referitor la numărul de jandarmi prezenți, cantitatea de gaz iritant lacrimogen, cât și numărul buteliilor de gaze folosite, vă comunicăm faptul că aceste informații fac parte din categoria celor clasificate, iar în conformitate cu articolul 12, alin. 1, lit. A, din Legea 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public se exceptează de la accesul liber al cetățenilor informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informațiilor clasificate, conform legii”, se arată în răspunsul Jandarmeriei Române.

De precizat că, urmare a intervenției Jandarmeriei în 10 august, peste 450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar Parchetul General a anunțat astăzi că numărul plângerilor penale legate de incidentele de la protestul diasporei a ajuns la 705.

De altfel, Parchetul General a mai anunțat că „a fost dispusă efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanțelor cu efect iritant – lacrimogen existente în muniția și în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către experți din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice”.

Pe de altă parte, în ceea ce privește proveniența muniției folosite de Jandarmerie la protestul diasporei, Rise Project a scris că a fost cumpărată în 2015 cu 13 milioane de lei. Furnizorul acesteia a fost un om de afaceri care în trecut a primit o amendă consistentă pentru trucarea de licitații cu armament.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.