GREVA MINERILOR poate aduce o criză fără precedent. ”Lipsa investițiilor urcă prețul energiei”
Social Politic Ultima Ora

INCREDIBIL. GUVERNARE LA MIȘTO: Valea Jiului riscă să rămână fără căldură… din lipsă de cărbune

La Termocentrala Mintia a izbucnit miercuri un conflict sindical. A fost chemat premierul pentru aplanarea situației. Din păcate, Viorica Dăncilă este angrenată în creionare actualui guvern, în care nu găsește, de trei zile, miniștri pentru Dezvoltare și Transporturi. Între timp, sindicaliștii de la Mintia au spus că orașul Deva riscă să rămână fără căldură pentru că termocenrtala își oprește activitatea. Care este problema?

„Solicităm prezenţa la termocentrala Mintia a doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă pentru garantarea de către Guvernul României că, în cel mai scurt timp, va fi elaborată Strategia pe termen scurt şi mediu prin care această termocentrală va realiza investiţiile necesare pentru conformarea la condiţiile de mediu a grupurilor 3 şi 4, cu funcţionare pe bază de cărbune”, a declarat, miercuri, liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Angajaţii termocentralei Mintia au protestat spontan, miercuri dimineaţa, în sala de comandă şi apoi în curtea întreprinderii, nemulţumiţi de lipsa informaţiilor concrete privind viitorul acestui producător de energie electrică şi termică. Situația tinde să degenereze și să lase zona Văii Jiului fără termoficare în prag de iarnă.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, strategia energetică a României nu prezintă explicit ce se va întâmpla cu termocentrala Mintia şi dacă grupurile energetice vor funcţiona pe cărbune, ca şi până acum, sau pe gaz.

„Acuzăm lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte viitorul termocentralei. Nu ni se spune concret dacă rămân să funcţionăm pe cărbune sau pe gaz. La Guvern ni se spune că vom funcţiona pe cărbune, în schimb, Ministerul Energiei face demersuri să funcţionăm pe gaz”, a declarat Iştoc, potrivit Agerpres.

Adevărul este că cele două termocentrale din Valea Jiului funcționează cu cărbune autohton. Adică din Valea Jiului. Doar că, dintr-un motiv încă neelucidat, România va închide toate minele de cărbune din Valea Jiului, iar cele două termocentrale vor trece pe gaz metan.

Contextul: țara noastră deține zăcăminte de cărbune pentru încă 150 de ani, cel puțin, dar nu mai are gaz metan decât pentru următorii 14 ani. Întrebare: de ce renunțăm la cărbune în favoarea gazului?

Mai trebuie menționat că energia electrică produsă de termocentrale este esențială pentru funcționarea sistemului energetic național.

Exemplu: miercuri, la ora 15.00, producția de energie electrică a României conținea 21,4% electricitate produsă din cărbune! Iarna, când este ger, și vara, când este secetă, acest procent crește. Cu ce îl înlocuim, dacă renunțăm la cărbune?

Deocamdată, premierul Viorica Dăncilă trebuie să se ocupe de pregătirea președinției Consiliului UE. Peste nici două luni începem să guvernăm Europa…

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.