INUNDAȚIILE nu se opresc. Unde au intervenit pompierii
Social Ultima Ora

Grupă operativă la MAI, după avertizarea cod roșu de inundații în Vest

În contextul emiterii, de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, a avertizării hidrologice de tip Cod Roșu, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a activat, preventiv, grupa operativă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. 

Potrivit unui comunicat al MAI, până în prezent nu au fost înregistrate efecte deosebite cauzate de ploile abundente însă angajații MAI din județele vizate de această avertizare, respectiv Timiș și Caraș Severin, au fost mobilizați pentru a putea interveni în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Menționăm că peste 3.300 de pompieri cu peste 2.200 de mijloace tehnice sunt gata de intervenție în sprijinul populației și autorităților locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase.
De asemenea, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate produce inundații, se arată în comunicat.

O primă intervenție a fost înregistrată la nivelul localității Borlova, din județul Caraș Severin, unde viitura a înconjurat o casă în care se aflau o femeie și doi minori. Persoanele au fost evacuate preventiv prin improvizarea unui podeț și se află acum în afara oricărui pericol.

Reamintim că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate Cod Roșu, cu precizarea că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale și creşteri importante de debite și niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenții Timișului aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte confluență cu râul Bistra, afluenții de stânga ai Bistrei – aval S.H. Voislova Bucova, Pogăniș – bazin superior amonte S.H. Brebu, Tău – bazin superior amonte S.H. Soceni, judeţul Caraș-Severin.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce până în jurul orei 24, cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Goleț – bazin superior, Timiș – afluenții mici de dreapta aferenți sectorului S.H. Caransebeș și Bistra Mărului – afluenții aferenți sectorului aval acumularea Poiana Mărului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.