Lovitură pentru muncitorii din construcții
Lovitură pentru muncitorii din construcții
Social Politic Ultima Ora

Fără muncitori, construcțiile au paralizat. “Vom continua să scădem”

Pe fondul crizei de forță de muncă, România are cea mai mare scădere din UE la producția în construcții, iar previziunile sunt la fel de sumbre.

“Scăderea dramatică a producției în construcții are drept principală cauză lipsa forței de muncă, atât calificată, cât și mai puțin calificată”, a declarat Liviu Rogojinaru, secretar general la Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), arată realitateafinanciara.net.

“Acest fenomen este unul îngrijorător pentru toată economia, nu numai în sectorul construcțiilor. Vă pot da exemplul unui manager de service auto care mi-a mărturisit că de un an de zile caută un tânăr de 17-18 ani pe care să îl învețe meseria de mecanic și nu găsește. Lucrătorii, tineri și mai puțin tineri, pleacă să muncească în Occident, pe salarii mai bune”, a explicat Rogojinaru.

În opinia acestuia, o altă cauză, “mai puțin importantă, dar care nu poate fi neglijată”, a declinului din construcții, o reprezintă lipsa comenzilor pentru investițiile statului.

“Marii contractori dădeau lucrări în antrepriză unor companii mai mici și astfel activitatea era susținută, dar acest lucru nu se mai întâmplă”, a arătat oficialul CNIPMMR.

El privește viitorul apropiat cu pesimism. “Vom continua să scădem, în construcții și în alte domeni, atât timp cât va persista criza de personal”, a spus Liviu Rogojinaru.

Această viziune este împărtășită și de alți actori din mediul de business.

“Dacă vom continua să mergem pe meserii cu performanță inferioară și salarii mici, la nivelul minim pe economia națională, sau cu 100-200 de lei în plus, vom continua să pierdem forță de muncă”, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

El spune că lucrătorii din aceste zone nu vor accepta să rămână în țară, pentru că pot pleca oricând în Franța sau Germania, unde primesc mai mulți bani la același nivel de competență și nici nu trebuie să vorbească limba franceză sau germană la un stadiu avansat.

În iulie 2018 față de luna anterioară, cele mai mari scăderi din UE la producția din construcții au fost înregistrate în România (-9,1%), Franța (-1,8%) și Polonia (-1,0%). În iulie 2018 comparativ cu iulie 2017, numai două state membre au avut declinuri – România (-17,4%) și Spania (-4,1%).

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.