Eșec: Țăgările electronice nu duc la renunțarea la fumat 1
Eșec: Țăgările electronice nu duc la renunțarea la fumat
Social Ultima Ora

Eșec: Țăgările electronice nu duc la renunțarea la fumat

Fumătorii care utilizează ţigările electronice ar putea fi de două ori mai puţin dispuşi să renunţe la tutun în comparaţie cu persoanele care fumează şi care nu au vapat niciodată, sugerează un studiu european, citat de Reuters.

Fumătorii care au experimentat ocazional ţigările electronice – vapat – au fost cu 67% mai puţin tentaţi să se lase de fumat, a descoperit cercetarea publicată în American Journal of Preventive Medicine. Astfel, utilizarea zilnică a ţigărilor electronice a fost asociată cu o scădere cu 48% a tendinţei de a renunţa la fumat.

”Acest lucru este important deoarece ţigările electronice sunt promovate pe scară largă drept un instrument util pentru renunţarea la fumat”, a notat Stanton Glantz, director al Centrului de cercetare şi educare pentru controlul tutunului din cadrul Universităţii San Francisco, Statele Unite. ”Şi, deşi nu există nicio îndoială că unii fumători renunţă cu succes (la acest obicei) cu ajutorul ţigărilor electronice, acestea îi determină pe mulţi alţi oameni să fumeze în continuare”, a adăugat el pentru sursa citată.

În plus, persoanele care au participat la studiu au fumat mai multe ţigări pe zi când în paralel au vapat decât atunci când au evitat ţigările electronice, au adăugat cercetătorii. Astfel, subiecţii au fumat, în medie, circa 14 ţigări pe zi când nu au vapat şi aproximativ 16 ţigări pe zi când au asociat consumul de tutun cu vapatul.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat date provenind de la o cercetare efectuată în 2014 pe un număr de peste 13.000 de fumători sau de foşti fumători din Uniunea Europeană. Subiecţii aveau, în medie, 50 de ani sau peste această vârstă, iar 46% dintre aceştia erau foşti fumători şi 19% foloseau sau utilizaseră anterior ţigările electronice. Circa 2.500 de participanţi au declarat că au încercat să vapeze cel puţin o dată.

Unele cercetări efectuate anterior au sugerat că ţigările electronice i-ar putea ajuta pe fumători să diminueze utilizarea produselor tradiţionale pe bază de tutun sau chiar să renunţe complet la acestea.

”Datele sunt îngrijorătoare deoarece sugerează că teoria conform căreia ţigările electronice reprezintă un instrument chiar mai eficient pentru renunţarea la fumat decât terapia de substituţie nicotinică – o idee intens promovată de companiile producătoare de ţigări electronice şi de tutun – ar putea să nu fie de fapt reală”, a declarat Samir Soneji, cercetător specializat în politici din domeniul sănătăţii la Colegiul Dartmouth din New Hampshire, care nu a fost implicat în acest studiu.

Ţigările electronice sunt mai tentante pentru renunţarea la fumatul ţigărilor pe bază de tutun deoarece aceste dispozitive mimează fumatul, însă guma sau plasturii cu nicotină ar putea fi mai eficienţi în acest sens, a adăugat Soneji. ”Majoritatea dovezilor ştiinţifice existente până în prezent au relevat că utilizarea ţigărilor electronice nu contribuie la creşterea ratei renunţării la fumat în comparaţie cu uneltele standard pentru renunţare”, a spus el.

Ţigările electronice care conţin nicotină pot da dependenţă la fel ca cele tradiţionale, notează sursa citată. Mai mult, unele studii au arătat că, şi în absenţa nicotinei, inhalarea de substanţe aromatice şi a altor ingrediente din aceste dispozitive poate fi asociată cu probleme de sănătate.

”Dacă acestea sunt mai sigure decât ţigările (tradiţionale) este aproape o întrebare-capcană deoarece ţigara cu tutun este una dintre cele mai dăunătoare (surse de) substanţe cunoscută în medicină”, a subliniat Thomas Wills, director al Programului pentru prevenirea cancerului în Pacific de la Centrul pentru Cancer al Universităţii din Hawaii, Honolulu. ”Ar fi dificil de găsit ceva mai dăunător sănătăţii pe termen lung, poate cu excepţia arsenicului”, a mai spus Wills, care nu a fost implicat în acest studiu. El a adăugat, însă, că ”acest lucru nu înseamnă că ţigările electronice sunt sigure”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.