Guvernul va modifica joi prin ordonanță de urgență legea sănătății. Vezi ce se schimbă la concediul medical
Social Sănătate Ultima Ora

După o săptămână de la concursul de rezidențiat, Pintea a suplimentat numărul de locuri pe care s-a candidat ca să intre și cine trebuie

Anul acesta, ministerul Sănătății a scos pentru rezidențiat un număr record de locuri însă de la început au fost ascunse pentru piloși posturile necesare. Cum medicii s-au revoltat pe pagina de Facebook a Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică, Pintea a fost nevoită să anunțe că le-a dat pe piață. Detalii AICI.

Deși adesea auzim proteste față de schimbarea regulilor în timpul jocului, acum când credeam că nimic nu mai poate să ne surprindă, Sorina Pintea, ministrul Sănătății a inventat schimbarea regulilor după ce jocul s-a terminat. Deși în urmă cu o lună ni se spunea că examenul de rezidențiat trebuie schimbat, acesta s-a desfășurat fără nicio îmbunătățire, ba mai mult, la o săptămână de la proba scrisă, în ședința de guvern de vineri 23 nov. 2018 s-a aprobat suplimentarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat cu 315 locuri pentru concursul care a avut loc în 18 noiembrie 2018.

Repartizarea acestora este următoarea:

Specialitatea Epidemiologie – total 30 locuri
București = 5
Cluj-Napoca = 5
Craiova = 5
Iași = 5
Tg.Mureș = 5
Timișoara = 5
Specialitatea Medicină de familie – total 285 locuri
Arad = 18
Brașov = 18
București = 30
Cluj-Napoca = 30
Constanța = 18
Craiova = 30
Galați = 18
Iași = 30
Oradea = 15
Sibiu = 18
Tg.Mureș = 30
Timișoara = 30

În nota de fundamentare întocmită de ministerul Sănătății, se arată că „La concursul de rezidenţiat desfăşurat în anul 2018 au existat un număr semnificativ de candidaţi care au obţinut aceeaşi notă, respectiv acelaşi punctaj minim de promovare. Având în vedere necesitatea asigurării unui tratament echitabil şi nediscriminatoriu tuturor candidaţilor declaraţi admişi, dar care s-au clasat în afara numărului de locuri/posturi publicat la concurs, se impune iniţierea demersurilor necesare astfel încât şi aceşti candidaţi să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern prin care s-au cerut încă fix 300 de locuri. Însă pe drumul de la ușa sălii de consiliu până la biroul premierului au mai răsărit încă 15 locuri așa că majorarea s-a făcut cu 315 locuri.
Bineînțeles că situația punctajului egal fusese deja prevăzută în legislație, nota de fundamentare a hotărârii de guvern încălcând metodologia de examen unde se arată că „departajarea candidaţilor cu punctaj egal se face pe baza punctajului ponderat, care reprezintă calculul statistic în funcţie de răspunsurile corecte date de toţi candidaţii la întrebarea considerată cu gradul de dificultate cel mai mare.”
Cum să mai credem că Sorin Pintea și Gabriela Angheloiu, directoarea Centrului de Resurse Umane în Sănătate publică sunt bine intenționate dacă acum două săptămâni ministrul susținea că sunt prea mulți rezidenți la un îndrumător și că nu se respectă maximul de 5 per capita (n.r. Pintea nu face deosebire între îndrumător și coordonator vezi AICI).

Până concursurile în România nu vor fi impecabile, nu vom putea evolua, vom fi mereu în țara „lasă că se rezolvă, că merge și-așa!”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.