Duminica Tomii: semnificație și obiceiuri 1
Duminica Tomii: semnificație și obiceiuri
Social Ultima Ora

Duminica Tomii: semnificație și obiceiuri

Duminica Tomii se celebrează, an de an, în prima duminică după Paște. Această sărbătoare aduce tradiții și obiceiuri frumoase și vechi de care românii trebuie să țină cont mereu.

Prima duminică de după Paște poartă numele de Duminica Tomii și este cea încheie Săpămâna Luminată. Numele acestei sărbători vine de la Apostolul Toma cel necredincios și îi este dedicată în totalitate.

Duminica Tomii: semnificație și obiceiuri 2

Ultima zi din Săptămâna Luminată este încarcată de tradiții și obiceiuri. Aceasta poartă numele de Duminica Tomii, marcând momentul în care Isus se arată Apostolilor, printre care și Toma, cel care nu credea în învierea Mântuiorului.

În această zi sunt cinstiți și morții, iar în Banat femeile pun diferite pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii, vopsite în ajunul acestei sărbători, scrie România Tv.

Tradiții și obiceiuri din Duminica Tomii

În această zi are loc și o defilare impresionantă a Junilor brașoveni, care vor merge călare prin centrul orașului de sub Tâmpa, tradiție păstrată de câteva sute de ani.

Duminica Tomii: semnificație și obiceiuri 3

Pentru că duminică este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților, sărbătoarea se mai numește Paștele Morților, sau al Blajinilor. Blajinii reprezintă oamenii pașnici, incapabili de a face rău cuiva, care s-ar afla la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Aceștia sunt anunțați de oameni de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare. Pentru că durează o săptămână până ce acestea ajung la ei, se va sărbători Paștele cu o săptămână întârziere, mai relatează România Tv.

Tot de Duminica Tomii, credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind mese fie în cimitir, fie lângă biserică, în aer liber. Acesta este momentul în care, potrivit tradiției, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia.

În această zi de sărbătoare, nu se fac treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.