Dacă ninge peste România avem sate fără curent, accidente grave și curse aeriene anulate
Social Ultima Ora

Dacă NINGE peste România avem sate fără curent, accidente grave și curse aeriene anulate

Ninsorile din această dimineaţă au provocat mai multe probleme: localităţi rămase fără energie electrică, accidente rutiere, curse aeriene întârziate şi drumuri închise, informează Mediafax.

De pildă, o ambulanţă, care trebuia să preia un pacient pentru a fi dus la dializă, a rămas blocată în zăpadă.

Doi oameni au murit, sâmbătă, pe DN 67, în localitatea Buneşti, judeţul Vâlcea, după ce un autoturism a derapat şi a lovit un camion care transporta material lemnos. În zonă ninge viscolit şi este zăpadă pe carosabil.

„Accidentul rutier s-a produs între un autotir ce transporta material lemnos şi un autoturism, cel din urmă derapând din cauza condiţiilor meteo, respectiv strat de zăpadă depus pe carosabil”, a transmis Poliţia Vâlcea.

Traficul ruier este blocat pe sensul Râmnicu Vâlcea – Horezu, până la efectuarea cercetărilor poliţiştilor.

În București traficul se desfăşoară în condiţii normale de iarnă, informează Primăria Capitalei, care adaugă că pe parcursul nopţii au acţionat 367 de utilaje de deszăpezire pe arterele principale, urmând a se interveni şi sâmbătă pentru cele secundare.

Trotoarele sunt pline de zăpadă, iar intersecțiile s-au umplut de zăpada topită, pietonii fiind nevoiți să facă slalom pentru a evita bălțile late de apă.

O cursă anulată şi alte trei cu întârzieri, din cauza ninsorii de pe Aeroportul Timişoara. Reprezentanţii Aeroportului Internaţional Timişoara au luat decizia de a suspenda traficul pentru două ore, sâmbătă dimineaţa, pentru ca pista să poată fi deszăpezită. O cursă a fost anulată, iar trei vor înregistra întârzieri, potrivit reprezentanţilor Aeroportului.

De asemenea, potrivit reprezentanţilor instituţiei, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, două curse care ar fi trebuit să ajungă de la Bucureşti au fost deviate şi au revenit pe Otopeni, din cauza căderilor de zăpată.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a informat că, sâmbătă, din cauza ninsorilor, aeronavele pot decola cu o întârziere de aproximativ 30 de minute şi peste.

„Se degivreaza aeronavele înainte de decolare, ceea ce poate conduce la întârzieri la decolare de până la 30 minute, punctual şi mai mult de 30. S-a intervenit pe tot parcursul nopţii şi se intervine în continuare pentru deszăpezire la piste, platforme şi cai de rulare”, au mai anunţat reprezentanţii CNAB.

Pe de altă parte, peste 20 de persoane din şapte judeţe au fost implicate, în ultimele 24 de ore, în accidente rutiere, în şapte judeţe din ţară, unde ninge viscolit, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în urma ninsorii şi a viscolului, pe timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, au fost înregistrate efecte în şapte judeţe, repsectiv în Argeş, Dâmboviţa, Hunedoara, Mehedinţi, Prahova, Timişoara şi Teleorman, fiind implicate 12 autovehicule şi 24 persoane.

Astfel, o ambulanţă care se mergea din judeţul Teleorman către un pacient care necesita dializă din comuna Seaca, judeţul Olt, pe Drumul Judeţean 679, între localităţile Mihăeşti şi Seaca, a rămas blocată din cauza zăpezii viscolite pe carosabil. Un utilaj al societăţii care se ocupă cu deszăpezirea drumului respectiv şi un utilaj de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Seaca au intervenit şi ambulanţa a fost deblocată, iar ulterior a fost însoţită de un utilaj până la pacient.

De asemenea, autorităţile locale din judeţul Teleorman au intervenit pe DJ 703, între localităţile Ciolăneşti şi Baldovineşti, pentru deblocarea unei ambulanţe care se deplasa pentru preluarea unei gravide. Această nu a mai putut înainta din cauza zăpezii de pe carosabil, însă a fost deblocată rapid de utilaje.

Între localităţile Ponoarele şi Izverna din judeţul Mehedinţi s-a intervenit pentru deblocarea a trei autoturisme în care se aflau 10 persoane.

Tot pentru deblocarea a două autoturisme în care se aflau 5 persoane şi a unui autobuz fără persoane s-a intervenit pe drumul care face legătra între localităţile Boldeşti şi Seciu din judeţul Prahova.

IGSU mai arată că, în localitatea Mizil, pompierii şi drumarii au deblocat un autotren care a derapat şi a intrat într-o curte.

Şi în judeţul Dâmboviţa au fost probleme din cauza zăpezii. Pe DN 7, salvatorii au deblocat un autoturism în care se aflau 5 persoane, iar în judeţul Hunedoara, în zona localităţii Cinciş, a fost deblocat un atutotren.

De asemenea, pe DN 73, între localităţile Câmpulung Muscel şi Dragoslavele din judeţul Argeş, circulaţia rutieră s-a desfăşurat temporar îngreunat, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă. S-a intervenit cu utilaje de la administratorul de drum şi autorităţile locale, pentru deszăpezire şi răspândire de material antiderapant.

Reprezentanţii IGSU le recomandă celor care pleacă la drum în această perioadă, să aibă autoturismele echipate corespunzător, să se intereseze asupra stării drumurilor înainte de pornire şi să respecte semnalele ori restricţiile autorităţilor.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store.

Un număr de şapte localităţi din judeţul Caraş-Severin au rămas fără energie electrică, iar un drum judeţean din Arad a fost închis circulaţiei, sâmbătă dimineaţa, din cauza ninsorilor abundente.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, sâmbătă dimineaţa, un număr de şapte localităţi nu erau alimentate cu energie electrică, în urma ninsorilor abundente. Este vorba de Forotic, Surducu Mare, Brezon, Vermeş, parţial Bocşa Montană, Ersig şi Izgar, precum şi şapte abonaţi din oraşul Reşiţa.

De asemenea, din cauza condiţiilor meteo care pun în pericol siguranţa şoferilor, Consiliul Judeţean Arad a luat decizia de a închide pentru 48 de ore traficul pe drumul judeţean DJ 708 B, Slatina de Mureş – Mădrigeşti.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.