Cum arată colecția de arme a lui Nicolae Ceaușescu pe care dictatorul nu a folosit-o niciodată
Social Ultima Ora

Cum arată colecția de arme a lui Nicolae Ceaușescu pe care dictatorul nu a folosit-o niciodată

O parte din colecția de arme de vânătoare ale lui Nicolae Ceaușescu se păstrează în Muzeul Militar Național din București. Fostul dictator făcuse o pasiune pentru arme și primea frecvent cadouri de la personalități politice din mai multe state diverse tipuri de arme. În muzeu sunt expuse 18 dintre armele primite cadou de Ceaușescu. ‘El nu le folosea la vânătoare. Avea armele lui preferate’, ne-a spus Neculai Șelaru, directorul general al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România. 

Cum arată colecția de arme a lui Nicolae Ceaușescu pe care dictatorul nu a folosit-o niciodată 1 Cum arată colecția de arme a lui Nicolae Ceaușescu pe care dictatorul nu a folosit-o niciodată 2

Colecția care a aparținut lui Nicolae Ceaușescu și acum este la Muzeul Militar cuprinde 18 arme, majoritatea de vânătoare, de diferite tipuri, pe care fostul președinte al României le-a primit cadou de la personalități politice ale vremii. Printre cei de la care Ceaușescu a primit arme de vânătoare sunt Leonid Brejnev, liderul Uniunii Sovietice, Iosip Broz Tito, liderul comunist al Iugoslaviei, dar și Regina Elisabeta a Marii Britanii.

La moartea cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu în decembrie 1989, vila acestora din Bucureşti, strada Primăverii era plină de arme. În locuinţa de protocol a dictatorului comunist se găseau 105 arme şi obiecte de muniţie în valoare totală de peste 3,7 milioane de lei, bani la valoarea din ianuarie 1991. Din colecţia impresionantă de arme a lui Nicolae Ceauşescu, multe primite cadou de la diverşi şefi de stat, au mai rămas doar 18, care sunt expuse la Muzeul Militar.

Celelalte, după ce au fost confiscate după momentul ”Decembrie 1989”, au fost depozitate la UM 02585. Aici au şi fost evaluate, rezultând o valoare totală de 3.754.530 lei, preţurile din ianuarie 1991. Restul au dispărut în condiţii neclare, unele vândute în afara ţării, altele ajungând la noii demnitari ai vremurilor. O parte a fost casată pentru că nu mai prezenta siguranţă.   Armele au fost confiscate la ordinul ministerului Apărării Naţionale, Victor Athanasie Stănculescu. Din datele oficiale, armele au fost ridicate din vilia situată în strada Primăverii nr. 50 în două tranşe: în iunie şi noiembrie 1990. Având în vedere că multe dintre aceste arme erau foarte valoroase, ele puteau fi uşor valorificate, la o licitaţie externă, de exemplu.

Cum arată colecția de arme a lui Nicolae Ceaușescu pe care dictatorul nu a folosit-o niciodată

Ministerul Apărării a ordonat însă ca armele ”să se preia prin transfer fără plată, întrucât acestea au fost confiscate şi majoritatea lor reprezintă cadouri”. Mai mult, după confiscare, MApN, devenit proprietar al acestor ”materiale” a decis ca o parte din muniţiile preluate o dată cu armele să fie predate Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi pescarilor Sportivi din România, iar altele ”casate, întrucât nu mai prezintă siguranţă la trageri”.   Printre armele aflate în colecţia dictatorului se aflau şi unele primite de la diferiţi oameni politici celebri ai vremii, cum ar fi regina Elisabeta a Marii Britanii sau preşedintele sovietic Brejnev. Conform evaluărilor muzeografilor, pistolul aurit primit de Ceauşescu de la firma Colt valorează 50.000 de euro, iar carabina Holland&Holland, oferită de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ar valora peste 100.000 de euro.

Valoarea totală rezultată la calculul din ianuarie 1991 reprezenta echivalentul a circa 30 de apartamente în preţurile de atunci.   Majoritatea armelor din colecţie erau de vânătoare, fiind cunoscută pasiunea dictatorului în acest domeniu. Cea mai scumpă armă era o Puşcă de vânătoare Friedrich Wilhelm dublu expres, cal. 375, cu lunetă, evaluată la 117.748 lei vechi. O sumă apropiată (114.552 lei) valora o Puşcă de vânătoare Driling Sauer, cal, 12/70.   La circa 100.000 de lei erau evaluate alte puşti de vânătoare dublu expres de diferite mărci. În colecţie se mai regăseau pistoale, muniţie, dar şi câteva săbii şi aparate de vedere pe timp de noapte.

Cum arată colecția de arme a lui Nicolae Ceaușescu pe care dictatorul nu a folosit-o niciodată

Nicolae Ceaușescu nu folosea armele primite cadou, pentru că avea armele sale de vânătoare pe care știa bine cum să le mânuiască.

‘El fusese militar și era un ochitor foarte bun, iar un trăgător bun folosește doar arma pe care o cunoaște. Utiliza câteva arme la vânătoare, șase din câte știu eu. Le ținea în Primăverii sau în Scroviștea, nu știu exact, doar despre muniție știu că era depozitată la Scroviștea. Armele primite cadou, care nu erau doar 18, avea un număr cel puțin dublu, le ținea expuse la Muzeul Național de Istorie. În 1990, armele lui Ceaușescu au fost declarate corpuri delicte și au fost depozitate o parte la Inspectoratul General la Poliției, iar altă parte la Ministerul Apărării. Multe au dispărut ulterior’, ne-a mai spus Neculai Șelaru.

Cum arată colecția de arme a lui Nicolae Ceaușescu pe care dictatorul nu a folosit-o niciodatăCum arată colecția de arme a lui Nicolae Ceaușescu pe care dictatorul nu a folosit-o niciodată

Despre cea mai interesantă poveste de vânătoare cunoscută în România, respectiv semnarea tratatului de retragere a trupelor sovietice din România la o partidă de vânătoare, Neculai Șelaru ne-a spus că a avut loc la Prundu Bârgăului, în Bistrița.

‘Tratativele româno-sovietice erau mai vechi, dar Hrușciov nu voia să semneze documentul. A fost invitat de Gheorghiu-Dej în România, la o partidă de vânătoare de urși. Asta pentru că se aflase că Hrușciov nu vânase niciodată urși în Uniunea Sovietică, chiar dacă era o țară foarte mare. După vânătoare, seara, au participat toți la o petrecere cu mult alcool și, în acest context, liderul sovietic a semnat documentul’, a mai spus Șelaru.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.