Pensie de 0,5 lei a apărut în țara noastră după anul 2011, pentru că actuala Lege a pensiilor, absolut haotică, permite așa ceva. Specialiștii ne-au explicat, plecând de la un caz concret din Mureș, ce înseamnă și cum ar trebui rezolvată problema.
pensia
Social Ultima Ora

Culmea veniturilor minime: în România există pensii de 0,5 lei!

Pensie de 0,5 lei a apărut în țara noastră după anul 2011, pentru că actuala Lege a pensiilor, absolut haotică, permite așa ceva. Specialiștii ne-au explicat, plecând de la un caz concret din Mureș, ce înseamnă și cum ar trebui rezolvată problema.

Culmea veniturilor minime: în România există pensii de 0,5 lei! 1 Culmea veniturilor minime: în România există pensii de 0,5 lei! 2 Culmea veniturilor minime: în România există pensii de 0,5 lei! 3

Pe site-ul ”pensiata.ro” apare următoarea informație: ”Cea mai mare pensie calculată: 8059,54 lei; Cea mai mica pensie calculată : 0,5 lei (520 lei va fi pensie minim garantată)”.

Să fie o greșeală? Am contactat reprezentanții site-ului și care ne-au spus: ”În speță este vorba despre o fată care  s-a născut cu un handicap pentru care tatăl ei a plătit 1 lună stagiu de cotizare pentru a-i face o pensie de invaliditate. Urmare la o cotizație minimă pentru 1 lună s-a calculat o pensie de 0,5 lei la care se adaugă indemnizația socială pentru ca în final să se ajungă la 520 lei. Desigur la calculul valorii indemnizaței sociale s-a inclus si valoarea indemnizaței de handicap care atunci era de 272 , astfel că la 272 lei s-a adăugat 0,5 lei, (rotunjit la un leu) plus 247 lei indemnizație socială ajungând la un venit lunar de 520 lei”. Menționăm că 520 de lei este pensia socială sau pensia minimă (evident minimă) garantată.

”S-a deschis o ușă pe care oficialitățile nu o mai pot închide”

În fapt, actuala Lege a pensiilor, valabilă din anul 2011 a deschis o portiță persoanelor cu handicap, pentru ca acestea să poată accesa sistemul de pensii. Să mai ia niște bani…

Astfel, persoanele cu handicap care primeau 272 de lei indemnizație de handicap (evident, foarte mică), au primit dreptul de a cotiza timp de o lună pentru a beneficia apoi de dreptul de pensie de 0,5 lei pe lună. Prin el au primit și dreptul de indemnizație socială, tot din fondul de pensii, pe lângă indemnizația de handicap. S-a mers pe ideea că ajutorul social să fie cât mai puțin plătit din bugetul de stat, ci mai mult din banii pensionarilor, respectiv fondul de pensii.

Așa s-a ajuns la ”pensia minimă socială” și pentru persoanele cu handicap nativ – care sunt altceva decât persoane cu invaliditate dobândită -, un soi de talmeș-balmeș care amestecă fondul de pensii cu ajutorul social – în mod eronat și cu efecte grave asupra veniturilor pensionarilor reali. Specialiști spun că această lege din 2011 ”a deschis o ușă pe care acum oficialitățile nu o mai pot închide”.

”Pensia nu este ban public, ci ban privat”

Ioan Covaciu, consilier de specialitate la ”pensiata.ro” ne-a spus că Ministerul Muncii vrea să impună în noua Lege a pensiilor, la care încă se lucrează, excluderea asistaților sociali, cum este cazul de mai sus, din fondul de pensii. Ei trebuie să primească ajutorul social din alte surse, nu din fondul de pensii. Ideea este corectă, doar că se aplică printr-o formulă greșită.

Pensie de 0,5 lei a apărut în țara noastră după anul 2011, pentru că actuala Lege a pensiilor, absolut haotică, permite așa ceva. Specialiștii ne-au explicat, plecând de la un caz concret din Mureș, ce înseamnă și cum ar trebui rezolvată problema.

”Vor să scoată din sistemul de pensii persoanele care au cotizat sub 10 ani, în așa fel încât ei să rămână doar asitați social, nu și pensionari. Este greșit, pentru că pensia nu este ban public ci ban privat al pensionarului. Omului trebuie să i se dea cel puțin suma pe care a plătit-o la fondul de pensii, chiar și mai puțin de 10 ani, pe de o parte, iar ajutorul social, desigur, trebuie să vină din alte fonduri – dar asta este altceva. Cele două forme de plată nu se pot amesteca, pentru că apar anomalii de genul pensia de 50 de bani. Dacă noua lege nu va ține cont de drepturile tuturor pensionarilor, vom chema Ministerul în instanță”.

”Ni s-a promis că noua lege va ține cont de hotărârile judecătorești”

Florea Sima, vicepreședintele Asociației de pensionari ”Dreptate  și Adevăr” a participat săptămâna trecută la o dezbatere în Ministerul Muncii pe marginea proiectului de Lege a pensiilor, care va fi gata probabil anul viitor.

”Am fost de față reprezentanți ai pensionarilor din Teleorman, Constanța și Galați. A participat, timp de 30 de minute, doamna ministru Vasilescu. Ni s-a cerut să ne spunem propunerile pentru acest proiect, înainte d ea intra în dezbatere publică. Dânșii au spus că sunt trei variante de lucru, dar noi nu le-am văzut. Ni s-a promis că noua lege vaține cont de grupele de muncă, de totalitaea stagiului de cotizare, inclusiv cele stabilite prin hotărâri judecătorești. Am fost întrebați cum să se facă în cazul persoanelor care nu mai găsesc ștatele de plată unde figurează tot ce au plătit pentru fondul de pensii. Eu am propus să se facă o medie ponderată între întreprinderile cu același profil și I se pot deduce omului drepturile. Eu am făcut acest lucru în instanță și am câștigat”, ne-a explicat Florea Sima (foto).

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.