Măsuri pentru fluidizarea traficului
Măsuri pentru fluidizarea traficului
Social Ultima Ora

Cu 150 de ani în urmă, în România lui Carol I, închiderea drumurilor din cauza viscolului era interzisă prin lege

Este un obicei în România actuală să se închidă drumurile când începe să ningă. Dar nu a fost așa întotdeauna în țara noastră. În anul 1868, în România, drumurile nu se închideau din cauza zăpezii, niciodată. Asta pentru că fiecare segment de 3 kilometri de drum public era adminstrat de câte un cantonier. Acesta întreținea porțiunea de șoseaua de care răspundea și trebuia să asigure traficul, indiferent de anotimp, ziua și noaptea. ”Lucrul cantonierului consistă în a menține și a restabili șoseaua în fiecare zi, astfel ca ea să se afle tot-d’a-una uscată”.

Cu 150 de ani în urmă, în România lui Carol I, închiderea drumurilor din cauza viscolului era interzisă prin lege 1 Cu 150 de ani în urmă, în România lui Carol I, închiderea drumurilor din cauza viscolului era interzisă prin lege 2

În ultimii ani, este un obicei al drumarilor să închidă șoselele când începe să ningă. Deszăpezirea se face abia după ce se oprește precipitația. Logica drumarilor este că oricum ninge, iar ceea ce deszăpezesc, se pune la loc, așa că mai bine economisesc combustibil, stau la căldurică și, la oprirea ninsorii, se poate trece la curățarea șoselelor. Deplasarea cetățenilor, a mărfurilor, nu contează…

Cu un secol și jumătate în urmă, ‘Legea pentru drumuri’, publicată în Monitorul Oficial nr. 75 din 30 martie 1868, interzicea oprirea traficului pe șosele din cauza stării carosabilului.

Drumarul secolului XIX ‘lucra cu stăruiță pe orice anotimp’

Prin acestă lege, rețeua de drumuri era îngrijită de cantonieri. Aceștia aveau în adminstrare câte 3 kilometri de șosea la câmpie sau un kilometru la munte. Conform articolului 16: ‘Cantonierii sunt plătiți cu luna și însărcinați cu lucrările de mână trebuitoare la întreținerea zilnică a șoselelor’.

Pentru a ajunge cantonier, cerințele erau: ‘A fi român sau naturalisat; a nu fi mai tânăr de 22 de ani, nici mai în vârstă de 50 de ani; a avea constituție sănătoasă și a fi lipsit de orice infirmitate, care să-l împiedice de a lucra în toate zilele și cu stăruință pe orice anotimp; a poseda un certificat de bune purtări, liberat de către primăria comunei și care nu va fi mai vechi de doi ani’.

De asemenea: ‘În condiții egale se vor prefera tot-da-una cei însurați precum și militari liberați din armată și aceia cari vor ști să citească și să scrie’.

‘Dacă neaua amenință a întrerupe circulația, să se străpungă repede un drum practicabil’

Articolul 22 specifica, cu exactitate, care era treaba cantonierului de drumuri: ‘Lucrul cantonierului consistă în a menține și a restabili șoseaua în fiecare zi, astfel ca ea să se afle tot-da-una uscată, netedă, curățită de praf și mai cu seamă de noroi (glod), fără pericol în timp de îngheț și având toate părțile ei în cea mai bună stare’.

Același articol specifica și cum se procedează pe timp de troienire a zăpezii: ‘În timpul iernei, dacă neaua (zăpada) a căzut în mare cantitate și amenință a întrerupe circulația în unele puncte prin grămădirea ei, să se străpungă repede un drum practicabil cel puțin pentru un șir de trăsuri’.

‘A priveghea sub grea răspundere’…       

Adică, oricât de mare era viscolul, traficul nu trebuia întrerupt. Pentru munca sa, cantonierul primea sprijin, conform legii, de la primăriile din zona drumului administrat de acesta, prin oameni care aveau de făcut ‘zile de prestație în natură’. Adică, ‘socialii’ noștri de astăzi, ca să spunem așa.

Mai mult, cantonierii răspundeau de materiale de construcție folosite la întreținerea periodică a șoselelor: ‘A priveghea sub grea răspundere ca niciuna din grămezile date în seamă să nu se ia de către particulari sau de antreprenorii de aprovisionări în timpul executărei acestora’. Astăzi, nu mai răspunde nimeni…

Pe vremea lui Ceaușescu, deși nu existau anvelope de iarnă, ninsoarea nu închidea șoselele

În ultimii ani, au apărut informații conform cărora pe timpul lui Ceaușescu nu se făcea deszăpezire și, ca atare, nu se circula pe șosele iarna. Greșit, spun cei care au fost implicați, într-un fel sau altul, în traficul rutier al acelor vremuri. Pe vremea comunismului, nu se închideau drumurile în România din cauza zăpezii.

‘În București, Primăria rezolva marile bulevarde, iar cetățenii, aleile dintre blocuri. Pentru aleea care nu era deszăpezită, locatarii imobilelor adiacente luau amenzi. Atunci nu era glumă. În general, șoselele erau acoperite cu nisip amestecat cu sare. Drumurile naționale nu se închideau ca în perioada post-decembristă. Nu exista așa ceva!’, ne-a explicat Cătălin Ionescu, fost director la Administrația Străzilor din București.

‘Prin anii 1980, lucram pe un camion, iar la poalele dealului Feleacului, opream mașina și puneam lanțuri. Apoi, urcam fără probleme, pe orice zăpadă. La vremea respectivă nu exista să se oprească traficul din cauza zăpezii, pentru că marfa trebuia să circule, economia trebuia să funcționeze. Mai mult, nu existau anvelope de iarnă, dar cu toate acestea, mașinile circulau foarte bine, nu rămâneau înzăpezite. Nu existau fițe ca astăzi, că la zece centimetri de zăpadă să se închidă șoseaua’, ne-a spus Marin Stârcu, șofer profesionist încă de pe vremea lui Ceaușescu.

INFOTRAFIC 7 ianuarie 2019, drumuri naționale închise din cauza vremii

Se circulă deja în condiții de iarnă. Patru drumuri se mențin închise din diferite cauze:

1. DN2L, în Soveja, judeţul Vrancea, la kilometrul 59+900, ca urmare a precipitaţiilor abundente care au dus la prăbuşirea dalei de beton a podului, pe toată lăţimea căii de rulare;

2. DN7C (Transfăgărăşan), de la kilometrul 104 (Piscu Negru, judeţul Argeş) până la kilometrul 130+800 de metri (Bâlea Cascadă, judeţul Sibiu), conform regulamentului de funcţionare a drumului şi din cauza instabilității atmosferice la altitudine, ce poate produce fenomene meteorologice extreme în orice moment;

3. DN12B, în Slănic Moldova, judeţul Bacău, pe tronsonul kilometric 16+450-17+500, unde, la intrarea în localitate s-a produs o cedare a terasamentului de drum, ce a dus la surparea acestuia pe o lungime de 3 metri. Traficul rutier se desfăşoară pe urmatoarea rută ocolitoare: DN12B km 16+450 – str. Vasile Alecsandri – DN12B km 17+500 şi retur, cu o restricţie de tonaj de 7,5 tone. Şi tot pe acest drum, dar pe tronsonul 0+452 – 0+487, din cauza unei alunecări de teren ce a dus la tasarea platformei carosabilului, circulaţia se desfăşoară pe ruta ocolitoare: DN12A km 103+000 – str. 1 Mai – str. Răducanu – str. Podu de Fier – str. Tiseşti – str. Semicercului – str. Bradului – intersecţie cu DN12B km 2+000 şi retur;

4. DN67C (Transalpina), din cauza căderilor de zăpadă, închis pentru toate categoriile de autovehicule pe tronsonul Rânca (Gorj) – Obârşia Lotrului (Vâlcea), între kilometrii 34+800 de metri şi 59+800 de metri.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.