Academicianul Bălăceanu Stolnici a murit la 100 de ani
Academicianul Bălăceanu Stolnici a murit la 100 de ani
Social Ultima Ora

Constantin Bălăceanu-Stolnici – președintele organizției antidrog CIADO – a implinit 95 ani

Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a născut la 6 iulie 1923, la București, fiind descendent al vechii familii boiereşti a Bălăcenilor, care a aparținut nobilimii pământene, cu origini în secolul al XIII-lea, şi căreia, în secolul al XVII-lea, aula imperială vieneză – Leopold I – i-a conferit titlul de conte al Sfântului Imperiu Romano-German și i-a concesionat stema. „Bălăcenii” au fost mari ctitori de biserici, ridicând nu mai puţin de 16 lăcaşuri de cult, au fost inteligenţi, unii au fost risipitori, dar au jucat un rol extrem de important în destinul Munteniei.

Familia din care provine are o istorie realmente fabuloasă, mulţi din înaintaşii săi fiind personaje importante, mai ales în politica vremii, care au influenţat puternic istoria ţării noastre. Bălăcenii sunt cei care au contribuit la constituirea Bucureştilor, schimbând la faţă Mahalalele Bălăceştilor şi Bărăţiei, au militat pentru construirea unei universităţi cu predare în limba română, în vremea când studiile se făceau numai în greaca veche, latină şi slavonă, însă unii, mai originali, au manifestat ideologii utopice, cum ar fi înfiinţarea „Falansterului de la Scăieni“, primul experiment socialist de la noi, „opera” boierului Emanoil Bălăceanu.

CIADO România, organizația condusă de academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, este înregistrată la UNODC – Viena, ECOSOC – Națiunile Unite, Registrul Grupurilor de Interese – Comisia Europeană. A desfașurat în România sute de evenimente în prevenirea consumului de droguri, educație civică și responsabilitate comunitară, la care au participat in zece ani, peste 4 milioane personae.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.