JALE. România, șefa UE, are și acum 19 județe ÎMBIBATE cu pestă PORCINĂ
Social Ultima Ora

Comisarul european a fost întâmpinat în România cu… un nou focar de pestă porcină

Un nou focar de pestă porcină africană, al unsprezecelea, a fost confirmat, joi, în satul Rogojeni, din județul Galați, iar autoritățile au decis ca toate suinele din sat, aproximativ 90, să fie eutanasiate preventiv, transmite corespondentul MEDIAFAX. Asta în timp ce comisarul european Phil Hogan, responsabil pentru agricultură şi dezvoltare rurală, făcea declarații joi, cu privire la pesta porcină, la București.

Comisarul european a fost întâmpinat în România cu… un nou focar de pestă porcină

Un porc dintr-o gospodărie țărănească din Rogojeni a murit mort din cauza pestei, iar autoritățile au decis să eutanasieze în mod preventiv toate suinele din localitate, după ce Laboratorul Veterinar de Pestă Porcină de la Iași, a confirmat prezența virusului.

„Astăzi (joi – n.r.) echipele vor fi la Rogojeni pentru a acționa în conformitate cu planul stabilit în cadrul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență”, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, prefectul județului Galați, Dorin Otrocol.

Focarul care a fost confimat joi este cel de al 11-lea din județul Galați, două dintre acestea fiind înregistrate în comuna Suceveni, din care face parte și satul Rogojeni.

Echipele de inspectori sanitari și de veterinari vor eutansia toți porcii rămași în gospodăriile tărănești, deoarece în ultimele săptămâni numeroși proprietari și-au sacrificat animalele de frica pestei porcine.

De asemenea, în gospodăria în care a fost descoperit porcul mort mai sunt 29 de porci, dintre care 18 sunt purcei de câteva zile.

„În baza națională de date, la nivelul localității Rogojeni, comuna Suceveni, sunt 85 de porci, vom vedea ce vom găsi. În exploatația de la Rogojeni a fost un porc bolnav, am recoltat sânge, l-am trimis la laboratorul de la Iași, Câteva ore mai târziu cetățeanul a anunțat veterinarul că porcul a murit, am recoltat noi probe și aseară (miercuri – n.r.) am primit buletinul de analize. Am recoltat proble de sânge de la porcii din gospodărie, de la 11 porci adulți și de la 18 purcei fătați acum câteva zile”, a declarat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Galați, Carmen Stroia.

Focarul de la Rogojeni este cel de al 11-lea din Galați, după cele descoperite în localități din nordul și vestul județului, dar și în municipiul reședință de județ. De asemenea, zilele trecute un porc mistreț mort din cauza pestei porcine africane a fost descoperit în extravilanul orașului Galați, în apropierea unui complex de agrement.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.