Cel mai curat loc din România! Microbii lipsesc aici în procent de 99,997%
Social Știință și Tehnologie Ultima Ora

Cel mai curat loc din România: o cameră cu ”zero microbi”

Laboratorul de microbiologie al Centrului de Iradieri Tehnologice are o cameră pentru teste de sterilitate care arată ca în filme: este absolut curat! Legăturile cu exteriorul se fac prin două incinte speciale de ”carantină”, una pentru specialiştii care lucrează aici, alta pentru materialele studiate.

Cel mai curat loc din România! Microbii lipsesc aici în procent de 99,997%

Există un loc pe platforma Măgurele unde vin camioanele să descarce şi să încarce marfă, mai precis un loc care a început să producă bani: Centrul de Iradieri Tehnologice (IRASIM).

Aici se sterilizează echipamente sanitare, medicamente, arhive – printre care şi arhiva Camerei Deputaţilor – şi chiar obiecte de patrimoniu cultural.

Iradierea nu înseamnă că materialul devine radioactiv, ci că distruge microorganismele, sterilizează.

”Facem sterilizare cu radiaţii ionizante. După curăţare, materialele medicale merg în laboratorul de microbilogie, unde se verifică dacă au fost sterilizate corect”, a spus Valentin Moise, şeful IRASIM.

Practic, pe paltforma Măgurele sunt sterilizate materialele medicale şi medicamentele produse în România, pentru că cele importante vin gata sterilizate.

Comunicare cu exteriorul este controlată cu stricteţe

Cel mai curat loc din România! Microbii lipsesc aici în procent de 99,997%

Laboratorul de microbiologie are, în afară de zonă de primire a materialelor, o sală de analiză unde curăţenia trebuie să fie perfectă pentru că aici se fac teste de sterilitate, respectiv locul unde se testează încăcătura microbilogică a materialelor trecute prin proba de ionizare.

Camera pentru analiză trebuie să fie perfect curată! Ea nu comunică cu exteriorul decât printr-un fel de sasuri speciale cu două uşi. Se deschide prima uşă, se depune obiectul, apoi se închide uşa şi se sterilizează materialul cu raze ultraviolete. Abia apoi se poate deschide a doua uşă şi se poate introduce obiectul în laborator.

În ceea ce priveşte accesul personalului de specialitate, acesta se face printr-un hol special, care se închide ermetic şi care este prevăzut cu un curent de aer care circulă dinspre interior spre exterior pentru a preveni orice infestare. Tot în acest hol se  face sterilizare a hainelor specialiştilor, care îmbracă apoi şi echipamentul de protecţie.

Aici nu trebuie să existe nici un microb pe metru cub

Cel mai curat loc din România! Microbii lipsesc aici în procent de 99,997%

Teoretic, asemenea incinte au patru clase de curăţenie: A,B, C, D. ”Absolut curat” însemană, tehnic, că eficienţa filtrării microbilor care ar pute veni din exterior trebuie să fie de 99,997%!

Asta însemană că în cameră nu trebuie să fie nici o particulă mai mare de 5 microni şi nu trebuie să aibă mai mult de un microorganism pe metru cub.

Practic, aici luăm material din probă, din medicament, de exemplu, şi îl punem pe mai multe tipuri de medii de cultură bacteriană, să vedem dacă reacţionează. Dacă nu reacţionează, este totul în regulă. Dacă apar colonii de bacterii, materialul de probă nu este steril. Acesta este motivul pentru care ambientul trebuie să fie perfect curat.

Laboratorul de microbiologie al IRASIM emite anula aproxiamtiv 1.500 de buletine de conformitate pe an, în special pentru producătorii d emedicamente şi materiale de uz medical.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.