Categoria ”Arbeit macht frei”: Ministerul Dezvoltării suspendă concediile!
Social Politic Ultima Ora

Categoria ”Arbeit macht frei”: Ministerul Dezvoltării interzice concediile!

Vicepremierul Paul Stănescu interzice concediile în Ministerul Dezvoltării în încercarea disperată de a atrage bani europeni. Cele mai mici rate de absorbție se înregistrează la Programul Operațional Regional, unde n-au fost atrase decât 1% din fonduri.

Categoria ”Arbeit macht frei”: Ministerul Dezvoltării interzice concediile! 1Categoria ”Arbeit macht frei”: Ministerul Dezvoltării suspendă concediile!

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Locale, vicepremierul Paul Stănescu, a interzis concediile de odihnă pe luna iunie pentru trei direcţii din ministerul pe care îl conduce: Direcţia Generală Programul Operaţional Regional, Direcţia Generală Programe Europene Capacitatea Administrtiva şi Direcţia Generala Cooperare Teritorială Europeană. Cele mai mici rate de absorbție se înregistrează la Programul Operațional Regional (POR), unde n-au fost atrase decât 1% din fonduri, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit acestora, primarii nu mai sunt tentați de proiectele europene după lansarea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDL II), finanțat din bani de la bugetul național. Accesul la acești bani nu este condiționat de respectarea unor reguli stricte cum sunt fondurile UE.

Cele trei direcţii se ocupa de cele trei axe de fonduri europene gestionate de MDRAP – POR – Programul Operaţional Regional, POCA – Programul Operaţional Capacitate Administrativă şi CTE – Cooperare Teritorială Europeană.

Decizia a fost luată la începutul acestei săptămâni. Comisia Europeană a notificat România, printr-o scrisoare, că sunt probleme cu programul ce vizează înfiinţarea şi organizarea Cadastrului Naţional, finanţat prin Programul Operaţional Regional după ce, la întrunirea Comitetului de Monitorizare POR, de la Tulcea, din 22-24 mai, reprezentanţii Comisiei anunţaseră deja existenţa problemelor.

România ar urma să primească 300 de milioane de euro bani europeni prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 pentru realizarea cadastrului tuturor proprietăţilor din România.

Cel mai mare dezastru în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene este pe Programul Operaţional Regional. Prin acest program, în România ar trebui să fie finanţate proiecte de aproximativ 9 miliarde de euro. Un miliard este alocat doar pentru anul 2018. Prin POR sunt alocaţi bani pentru lucrări pentru drumuri judeţene, spitale regionale, IMM-uri, centre de asistenţă socială, infrastructură urbană sau reabilitări termice.

Rata de absorbţie pentru POR ar fi, în acest moment, de aproximativ 1%, iar riscul de dezangajare ar fi de 850 de milioane de euro. Adică, la sfârşitul anului, România nu ar fi capabilă să cheltuie aceşti bani.

Cei care ar trebui să facă proiectele pentru atragerea de fonduri europene pe POR sunt primarii din România. Numai că interesul pentru atragerea de fonduri europene a scăzut dramatic după lansarea PNDL 2- Programul Naţional de Dezvoltare Locală, faza a doua. Pentru proiectele finanţate prin PNDL, spre deosebire de cele pe fonduri europene, autoritatea locală nu trebuie să demonstreze oportunitatea.

În plus, cheltuirea banilor naţionali este verificată de Curtea de Conturi condusă în prezent de Mihai Busuioc, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, general adjunct al Ministerului Dezvoltării, în perioada în care instituţia era condusă de actualul lider PSD, spre deosebire de modul de cheltuire a banilor europeni care este verificat de comisie.

Rovana Plumb anunţa, la sfârşitul lunii mai, că rata de absorbţie a României ar fi de 16%. Aceleaşi surse au declarat că, de fapt, rata reală este de doar 6%, restul de 10% sunt proiecte trimise la Comisie dar pentru care nu s-a primit încă aprobarea de finanţare.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.