Câmpul magnetic nordic al Pământului se deplasează mult mai repede decât s-au așteptat experții
Social Știință și Tehnologie Ultima Ora

Câmpul magnetic nordic al Pământului se deplasează mult mai repede decât s-au așteptat experții

Ceva ciudat se întâmplă cu câmpul magnetic al Pământul. Acesta se mișcă atât de repede încât a forțat experții în geomagnetism din lume să actualizeze modelul magnetic mondial, care descrie câmpul magnetic al planetei și influențează toate sistemele de navigație moderne, de la sistemele care direcționează navele pe mare și până la hărțile Google Maps pe care le avem instalate pe smartphone-uri. Cea mai recentă versiune a modelului a ieșit în 2015 și trebuia să fie actualizat de abia la finele anului 2020, însă câmpul magnetic nordic se schimbă atât de rapid încât cercetătorii trebuie să refacă modelul în prezent.

Câmpul magnetic nordic al Pământului se deplasează mult mai repede decât s-au așteptat experții 1 Câmpul magnetic nordic al Pământului se deplasează mult mai repede decât s-au așteptat experții 2

“Eroarea este tot mai mare. În prezent, polul nord magnetic se deplasează spre Rusia cu o viteză de aproximativ 50 km pe an, de la începutul acestui secol. Nu există efecte negative ale acestui fenomen natural, însă hărțile trebuie modificate la timp, pentru că altfel vor apărea erori grave, care pot perturba navigația și sistemele GPS”, susține Arnaud Chulliat, specialist în geomagnetism la Universitatea din Colorado.

Câmpul magnetic este o mărime fizică vectorială ce caracterizează spațiul din vecinătatea unui magnet, electromagnet sau a unei sarcini electrice în mișcare. Acest câmp vectorial se manifestă prin forțele care acționează asupra unei sarcini electrice în mișcare, forță Lorentz, asupra diverselor materiale. Poate fi măsurat cu magnetometrul. Mărimea care măsoară interacțiunea dintre câmpul magnetic și un material se numește susceptibilitate magnetică.

Liniile de forță ale unui câmp din jurul unui magnet sunt puse în evidență cu ajutorul piliturii de fier. Se observă că liniile de câmp converg la capetele magnetului. Câmpul magnetic și câmpul electric sunt cele două componente ale câmpului electromagnetic. Prin variația lor, cele două câmpuri se influențează reciproc și astfel undele electrice și magnetice se pot propaga liber în spațiu sub formă de unde electromagnetice. În prezent, polul nord magnetic se deplasează într-adevăr cu viteza de 50 de km/an, însă polul sud magnetic se deplasează cu cel mult 10 km/an, astfel că putem spune că există o lege a compensației. Totuși, oamenii de știință nu înțeleg de ce câmpul magnetic se schimbă atât de repede.

“Locația polului nord magnetic pare să fie guvernată de două tipuri de câmp magnetic de mare amploare, unul sub Canada și unul sub Siberia. Dacă ne uităm la această deplasare a câmpului, înseamnă că Canada pierde, în mod esențial, un război magnetic cu Siberia”, a declarat Phil Livermore, de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.