APEL DE SOLIDARITATE. Moldova și județul Vaslui, sărbătoresc Centenarul în izolare
Social Ultima Ora

Calul lui Ștefan cel Mare din Iași va fi conectat la bluetooth. Ce conține strategia de dezvoltare urbană

Calul lui Ștefan cel Mare din Iași va fi conectat la bluetooth. Mai exact, statuia din fața Palatului Culturii. Așa se va întâmpla cu toate monumentele din zona centrală a oarașului, a anunțat primăria care intenționează transformarea totală a Pieții Palatului. Bugetul alocat este de 3 milioane de euro, din care 240.000 de lei va primi un proiectant care să identifice soluțiile tehnice de reamenajare. Primăria Iaşi a scos la licitaţie proiectarea lucrărilor de refacere a esplanadei din faţa Palatului Culturii.

„Prin intermediul acestui proiect se urmăreşte identificarea celor mai bune soluţii tehnice pentru reabilitarea esplanadei Palatului Culturii Iaşi, spaţiu urban, aflat în centrul istoric al oraşului. Pentru realizarea proiectului, se impune folosirea materialelor durabile care subliniază sustenabilitatea amenajărilor. O importanţă specială se va acord relaţionării spaţiale cu vecinătăţile şi modelării în contextul unui spaţiu cu caracter destructura, ţinând cont de identitate şi dimensiunea istorică a zonei, se arată în documentaţia de atribuire a contractului de proiectare. O noutate vizează ca monumentele şi vestigiile istorice să fie dotate cu o tehnologie ce să transmită, prin bluetooth, informaţii, arată ziaruldeiasi.ro.

Printre lucrările care ar urma să fie realizate se numără reamenajarea spaţiilor verzi (alături de alei pietonale şi obiecte de mobilier urban), amenajarea acceselor rutiere pentru trafic ocazional (aprovizionare, intervenţii etc.), înfiinţarea unui sistem de iluminat funcţional şi ambiental şi a unui sistem de supraveghere video. De asemenea, proiectanţii vor analiza posibilitatea amenajării de parcaje subterane şi supraterane, inclusiv un sistem de parcaje pentru biciclete.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.