Cu cât se scumpesc benzina și motorina
Cu cât se scumpesc benzina și motorina
Social Ultima Ora

Benzina s-a ieftinit substanțial în România. Unde se poate cumpăra sub 5 lei/litrul 

Benzina s-a ieftinit substanțial în România iar țara noastră nu mai este pe primele locuri în topul celor mai scumpi carburanți din Europa. Prețul unui litru a coborât sub 5 lei, în condițiile în care în august atinsese prețul de 6 lei. Totuși, prețul de sub 5 lei nu se vede la benzinăriile din București, ci la cele din țară. Explicația e scăderea cotațiilor petrolului la cel mai mic nivel din 2018, care s-a văzut în prețul de la pompă neașteptat de repede, știut fiind că benzinarii nu se grăbesc să o ieftinească. 

Preţurile au scăzut cu 60-70 de bani pe litru la benzină, de la începutul lunii noiembrie şi până acum, adică sub pragul de 5 lei pe litru în cele mai ieftine staţii din ţară. Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a diminuat cu 9,3%.

Aceasta înseamnă înseamnă că în decembrie vom plăti pentru un plin de 50 de litri cu 26,5 lei mai puţin decât luna trecută.

„Avem o scădere a preţului petrolului, acesta este factorul cel mai important în evoluţia recentă. În anumite situaţii intervine şi cursul de schimb leu-dolar, dar aici vorbim despre o mişcare puternică pe petrol. Brentul s-a ieftinit cu peste 20 de procente, până în 30 de procente, totuşi, de la începutul lunii octombrie, ceea ce înseamnă o mişcare destul de amplă, care se transformă parţial la pompă, pentru că sunt şi alte costuri şi taxe în preţul final al combustibilului. Cred că avem în continuare o şansă de ieftinire pe seama tendinţelor deja realizate în piaţă şi a unui decalaj natural”, a explicat pentru Digi24 Claudiu Cazacu, expert piețe financiare.

În prezent, cei mai ieftini carburanţi din Bucureşti sunt vânduţi la preţul de 5,03 lei pentru un litru de benzină. În Târgovişte, cel mai mic preţ este de 4,96 lei, iar în Constanţa şi Călăraşi un litru de benzină costă 4,97 lei. România se află acum pe locul al patrulea în Uniunea Europeană în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Ungaria şi Polonia.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.