SPARGERE la bijuterii de 45 000 de euro înainte de Crăciun. Hoții au fost prinș
Social Ultima Ora

ATENȚIE! NU POSTAȚI CĂ AȚI PLECAT DE ACASĂ: De Sărbători, Facebook-ul e prietenul cel mai bun al spărgătorilor 

În fiecare an, ”Internele” scot în stradă mii de polițiști de structurile de ordine publică, ”Rutieră”, ”Transporturi”, ”Investigații Criminale”, ”Economic”, luptători de intervenţie rapidă şi ofițeri de la arme, explozivi şi substanţe periculoase. Însă, poliția nu poate păzi conturile de socializare ale românilor care nu se simt bine dacă nu se laudă că, de sărbători, au plecat câteva zile de acasă pentru mânca o ciorbă în vârf de munte sau pentru a sta la plajă, de Revelion, sub soarele vreunei insule tropicale. Așa, facebook-ul devine aliatul de nădejde al spărgătorilor de locuințe.

Cum perioda vacanțelor de iarnă se apropie, infractorii își mută întreaga atenție pe…facebook. Și nu ca să stea la taifas cu amicii virtuali, ci pentru a culege informații prețioase despre următoarea lor  țintă. Pentru că, spărgătorii – care au echipe bine antrenate de scotocire în on-line, indivizi care fac imediat legătura între ”prietenii” virtuali -, știu foarte bine că românul nu se simte bine până nu arată întregii națiuni, ba chiar mapamondului, că s-au urcat în avion, tren sau mașină și au pelcat în vacanță.  Fotografii de pe meleaguri însorite sau de pe crestele munților, imagini din care oamenii râd cu gura până a urechi în fața unei farfurii cu ciorbă sunt pentru spărgători mană crească. Cu atât mai mult cu cât, mândru nevoie-mare, românul oferă infromații exacte legate și de perioada în care e plecat cu tot cu familia lui, și de faptul că le e dor de prietenii din țară și casa care a rămas..,.goală. Așa se fce că, infractorii, și ei aflați în pas cu tehnica modernă, vor acționa la pont dat chiar de…victima care cu ajutorul unor fotografii de altfel nevinovate, le aoferă cheia casei ce vs fi prădată.

De aceea, polițitii de la ”Prevenire” le atrag atenția împătimiților acestor rețele de socializare pe care își expun viețile că de sărbători numărul acestui gen de atac la pontul victinei crește alarmant. ”Dacă tot nu se pot abține să posteze fotografii din locurile în care au ajuns în vacanță, măcar să nu oefe informații legate de perioada în care sunt plecați, de adresa de domiciliu, de școala la care învață copii lor sau chiar numere de telefon. Pentru siguranță, pozele ar putea fi postate la întoarcerea din vacanță. Indiferent dacă au sau nu de gnd să-și facă vacanța publică, este bine ca, la pecare, oamenii să-și asigure locuința. O lumină de veghe e bine venită, încuietorile să fie asigurate, iar dacă situația o impune casa poate să fie dotată și cu gratii la fereste”, a explicat un reprezentant al poliției.

 

Când plecați în vacanță trebuie să vă luați câteva măsuri minime de precauție:

– lăsaţi o lumină de veghe în apartament;

– verificați asigurarea la plecare a uşilor şi ferestrelor;

– nu vorbiţi cu necunoscuți despre plecările mai lungi;

– desemnați o persoană de încredere să verifice zilnic apartamentul;

– cutia poștală trebuie golită zilnic de corespondență și de pliantele pentru reclame;

– până la întoarcerea din vacanță evitați postarea de imagini și informații care pot fi speculate de infractori

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.