Aşa arăta stațiunea Mamaia cu peste 70 de ani în urmă! 1
Mamaia
Social Divertisment Ultima Ora

Aşa arăta stațiunea Mamaia cu peste 70 de ani în urmă!

Povestea staţiunii Mamaia a început în anul 1905, când pe fâşia de pământ dintre mare şi lacul Siutghiol a început construcţia primelor amplasamente turistice de pe litoral.

Aşa arăta stațiunea Mamaia cu peste 70 de ani în urmă! 2

Staţiunea a fost inaugurată un an mai târziu, pe data de 22 august. Mica staţiune, denumita popular “băi de mare”, a devenit în scurt timp oaza de linişte şi relaxare a elitelor vremii, dar şi a familiei regale, fiind vizitată de un număr record de turişti. Pentru a facilita accesul în staţiune, autorităţile vremii au contruit o cale ferată care făcea legatura între Mamaia şi gara din Constanţa, pe traseul de astăzi al bulevardului Mamaia.

Staţiunea cunoaşte o “înflorire” accelerată în perioada interbelică, atunci când renumele său trece graniţele ţării. Este momentul în care apar primele construicţii importante ale staţiunii: Castelul Cara-Dalga, reşedinţa de vară a regalităţii, Cazinoul, vila Albatros – prima unitate de cazare de la malul mării – şi Hotel Rex.

Aşa arăta stațiunea Mamaia cu peste 70 de ani în urmă! 3Aşa arăta stațiunea Mamaia cu peste 70 de ani în urmă! 4

 

 

Spre sfârşitul anilor ’50 apare al doilea hotel de pe litoral, denumit Bucureşti – actual Iaki.
Mamaia continuă să se dezvolte într-un ritm accelerat în era comunistă, atunci când se construiesc multe dintre hotelurile staţiunii: Patria, Naţional, Dorna, Bicaz, Astoria, Riviera, Metropol, Majestic, Mercur, Minerva etc.

Aşa arăta stațiunea Mamaia cu peste 70 de ani în urmă! 5

În anii ’80, Mamaia continuă să se extindă şi devine un paradis al turiştilor din fostul bloc sovietic.
Anii ’90 aduc un declin al staţiunii, dar cu trecerea anilor Mamaia şi-a recăpătat renumele de “Perla litoralului românesc”.                                            Aşa arăta stațiunea Mamaia cu peste 70 de ani în urmă! 6

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.