casa de pe bani
casa de pe bani
Social Știință și Tehnologie Ultima Ora

Aşa arată interiorul casei de pe bancnota de 10 lei

Casa de pe bancnota de 10 lei a fost realizată în epoca medievală, în comuna Vladeşti din judeţul Vâlcea. Este o construcţie boierească de tip foişor,  monumentele care caracterizează arhitectura veche românească şi a aparţinut boierilor din neamul Vlădeştilor.

Aşa arată interiorul casei de pe bancnota de 10 lei 1

Din toamna anului 2006 casa din Vlădeşti a fost achizitionată de Muzeul Astra din Sibiu şi a fost mutată în spaţiul expoziţional al acestui muzeu. Există însă o persoană care a locuit în această casă. Se numeşte Ovidiu Mihai Stângă, este un descendent al familiei Vlădeştilor şi îşi aminteşte cu nostalgie despre aceasta clădire pictată pe bani.

”Casa a fost renovată în 1833, deci e clar că e mult mai veche. După poziţionare şi documentaţia existentă se pare că e chiar casa primilor Vlădeşti, adică veche de 500 de ani. La începutul perioadei comuniste Securitatea a confiscat do-cumentele. În 1977 casa apare în cartea „Din arhitectura lemnului” semnată de arhitectul Andrei Avram. Aşa a devenit celebră. După 1990 a apărut pictată pe bancnota de 100.000 de lei si, ulterior, pe cea de 10 lei noi. Sunt reproduse chiar şi pietrele din faţă, chiar şi gardul din stânga, aşa cum era în realitate”, spune nostalgic Ovidiu Stângă, journalist şi fost solist al formaţiei Jad.

Aşa arată interiorul casei de pe bancnota de 10 lei 2

Mama lui Ovidiu s-a născut în acest imobil. După ce s-a căsătorit s-a mutat. Ovidiu a crescut însă mai mult la bunici, în casa bătrânească, părinţii fiind plecaţi prin ţară, deoarece lucrau în comerţul de stat.

”După 1990 locuinţa a fost părăsită şi a rămas în paragină. Abia în 2006 a fost ceruta de Muzeul Astra din Sibiu. Au oferit pe ea 10.000 de lei noi şi au achiziţionat-o. M-am interesat de ce a vrut-o muzeul şi am aflat că este propusă să reprezinte România pe viitoarele monede euro emise de ţara noastră”, a adăugat Ovidiu Stângă.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.