Anul viitor vom plăti 200.000 de euro pe zi, amenzi pentru gunoaie. Totuși, România IMPORTĂ acum deșeuri! 1
Social Economic Politic Ultima Ora

Anul viitor vom plăti 200.000 de euro pe zi, amenzi pentru gunoaie. Totuși, România IMPORTĂ acum deșeuri!

Țara noastră este sufocată de gunoaie. Cu toate acestea,  importă deșeuri. Constantin Damov, patronul unei firme de specialitate face o dezvăluire șocantă: 50% din materialul reciclat la noi este de import!

Anul viitor vom plăti 200.000 de euro pe zi, amenzi pentru gunoaie. Totuși, România IMPORTĂ acum deșeuri!

Conform datelor oficiale, România se află la un nivel de 5% la capitolul colectare selectivă a gunoiului. Ar trebui ca până în 2020 să ajungem la un nivel de 50%, dar este foarte greu de crezut că se va atinge acest nivel. Legislația este cea care a făcut ca niciunul dintre SMID-uri (Sistem de Management Integrat al Deșeurilor) să nu fie funcțional. Realitatea o vedem în fiecare zi, pe străzi, în jurul nostru.

Din cele 32 de sisteme de management integrat al deseurilor pe care România le-a contractat în exercițiul bugetar 2007-2013 al Uniunii Europene nici unul nu este operațional. În termeni mai simpli, asta înseamnă că în 32 de județe ar fi trebuit să funcționeze deja sistemele în care gunoiul este colectat selectiv, prelucrat de un singur operator de salubritate și apoi depozitat într-o rampă ecologică. Dar nu funcționează nici unul!

Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție 280 de milioane de euro – la care România trebuia să participe cu doar 10% -, pentru rezolvarea problemei gunoaielor. Din păcate, nu s-au accesat mai mult de 7% din fonduri. Și banii au fost cheltuiți aiurea.

În acest context, fabricile de reciclare a deșeurilor din țara noastră importă materia primă pentru că nu primesc suficient deșeu din România. Acesta merge la gropile de gunoi, pentru care vom plăti, așa cum ne amenință UE, amenzi de infringement de 200.000 de euro pe zi!

Anul viitor vom plăti 200.000 de euro pe zi, amenzi pentru gunoaie. Totuși, România IMPORTĂ acum deșeuri!

”Noi avem capacități mari pentru reciclare și nu ne vine suficientă materie primă. La plastic, reciclăm și producem fibră sintetică, iar aceasta merge la export în Uniunea Europeană. Aproximativ 60% din ce producem noi este folosit în industria producătoare de automobile. Din păcate, 50% din necesarul de deșeuri reciclabile trebuie  importate pentru a nu opri fluxul tehnologic. Importăm din Lituania, de exemplu. În acest context, va trebui să demontăm o unitate și să o mutăm în Lituania, pentru că acolo este materia primă. Astfel, nu vom mai fi nevoiți să plimbăm deșeurile dintr-un loc al Europei în altul”, a spus Constantin Damov, patronul uneia din cele mai mari firme de reciclare din Europa: Green Group România.

Ce se întâmplă de fapt: autoritățile doar mimează reciclarera. degeaba sortează cetățenii gunoiul, pentru că ele ajung în aceeași mașină de gunoi. Nu există o politică coerentă în acest domeniu, de aceea totul este haotic.

Mai mult, o mare parte a materialelor reciclabile românești ajunse la unitățile de profil sunt de proastă calitate, adică sunt muradare, adunate din gunoiul menajer. Cele de import sunt curate, de bună calitate, pentru că acolo politica colectării separate are coerență.  De aceea, firmele de reciclare trebuie să investească mai mult în aducerea deșeurilor autohtone la standardul de reciclare… Și atunci,economic vorbind,se preferă importul.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.