ANALIZĂ. ”Cum să construim o societate necoruptibilă cu copii de clasa a VIII-a care întind plicul dirigintei de Sărbători?”
Social Politic Ultima Ora

ANALIZĂ. ”Cum să construim o societate necoruptibilă cu copii de clasa a VIII-a care întind plicul dirigintei de Sărbători?”

Andreea Maria Paul, președintele organizației neguvernamentale INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, a postat pe site-ul organizației un eseu despre șpaga în școli. Iată textul:

”Undele șocului pe care l-am trăit când în fața mea un copil bun din clasa a VIII-a a întins un plic cu bani dirigintei încă le resimt. Tocmai prezentasem Ghidul Meseriilor Viitorului, în ultima săptămână de școală. Tânărul, copil frumos și interactiv în dezbatere, se îndreaptă spre dirigintă cu plicul. Doamna profesoară reacționează: “Nu acum. Nu e momentul potrivit. Mai târziu.” Am asistat la acest moment alături de încă o colegă din INACO. 

Nu m-am putut abține. I-am luat pe amândoi lângă mine și le-am spus de față cu colegii de clasă că este ilegal ceea ce se întâmplă, că avem un Cod Etic proaspăt adoptat care interzice profesorilor să primească cadouri sau plicuri cu bani și că menirea școlii nu este aceea de a cultiva mita, șpaga, cadoul, plicul sau spuneți-i voi cum doriți. Ori școala românească a devenit un monstruos for al șpăgii. De data aceasta, nu părinții împingeau plicul în geanta profesoarei. Ci chiar tânărul. Dragul de el, nici măcar nu realiza ce a greșit. El știa că așa se întâmplă an de an. Cum să-i spunem mai târziu, când ajunge doctor, polițist, profesor, procuror, judecător sau politician că nu trebuie să primească sau să ofere plicuri? Cum?!

Am construit cu blândețe campania STOP CADOURILOR ÎN ȘCOALĂ acum doi ani. Am chemat părinții să stopeze aceste practici nocive. Am reușit la o clasă să opresc aceste practici colective. Nicio grijă, părinții se duc invidual cu cadouri către învățătoare. Am cerut Ministerului de Educație și inspectoratului să intervină pentru a crea o linie roșie unde să semnalăm aceste fapte. Da, da, da … zâmbete, aprobări … și nu s-a făcut nimic. Am transmis tuturor instituțiilor responsabile dovezile transmise negru pe alb de către părinți la sediul INACO revoltați de aceste practici din școlile noastre publice. Totul se mușamalizează. Se acoperă unii pe alții. Doar o intervenție radicală ne mai poate salva copiii și națiunea. Cei care citiți acest articol, dacă cumva vă trece prin cap să încurajați o astfel de practică să vă aduceți aminte că suntem cu toții părtași la o crimă a sufletelor tinerelor generații pe care îi deformăm”. 

Crăciunul și superstițiile legate de această MARE SĂRBĂTOARE

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.