ALERTĂ. Marea Neagră a devenit o capcană pentru turiști 1
Social Ultima Ora

ALERTĂ. Marea Neagră a devenit o capcană pentru turiști

Staţiunile de la Marea Neagră au fost destinaţia preferată a turiştilor şi în această minivacanţă de Sfânta Maria – potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Gradul de ocupare a fost cel mai mare din ultimii zece ani, nu numai la mare, dar şi în Deltă, în zonele montane sau în staţiunile balneare.Turiştii aflaţi în sudul litoralului trebuie să fie atenţi însă, pentru că marea estea agitată, iar curenţii care se formează sunt foarte periculoşi.

Această situaţie se va menţine şi săptămâna viitoare, motiv pentru salvamari au arborat steagul roşu pentru scăldatul interzis.

Coordonatorul salvamarilor din sudul litoralului, Vasile Borteş, are câteva sfaturi pentru cei care vor, totuşi, să se aventureze în larg.

”Să fie atenţi. Sunt şi acei curenţi longitudinali care merg de-a lungul malului. Turistul trebuie să ştie un singur lucru: în momentul în care a fost luat de curent, să nu se chinuiască să înoate împotriva curentului şi să se îndrepte spre mal. Nu. Să încerce să înoate paralel cu malul, pentru a ieşi din acel curent periculos. Să-şi dozeze efortul, să respire şi să ridice mâna din apă, să fie văzut de la mal, pentru a putea fi localizat şi salvat”, explică Vasile Borteş.

Salvamarii spun că pentru a-i descuraja pe turiştii imprudenţi ar fi nevoie de o lege mai aspră.

Vasile Borteş: ”Steagul roşu trebuie respectat! Este steag roşu, nu intra în apă! În momentul în care o să fie steag roşu eu o să-mi retrag salvamarii de pe plajă şi atunci să văd cine mai are curaj să intre în apă! Trebuie să avem o legislaţie care să fie foarte bine pusă la punct, să poată amenda turiştii care nu respectă regulile de bază şi aşa cum nu se trece pe semafor pe culoarea roşie, aşa trebuie să ştie şi turistul care se află pe malul mării că nu are ce căuta în mare când este arborat steagul roşu”.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.