Internetul, dușmanul ascuns al copiilor noștri!
Social Economic Ultima Ora

ALERTĂ. De astăzi, vor fi șterse domeniile .ro pentru care nu s-a plătit serviciul de mentenanță

Începând din 30 august, ”Registrul de Domenii.ro” va şterge primele domenii pentru care nu s-a plătit serviciul de mentenanţă anuală înainte de data expirării, acestea fiind programate la ştergere automată.

Ştergerea se efectuează după 90 de zile de la data expirării domeniului, dacă în acest interval deţinătorul nu îşi reînnoieşte dreptul de utilizare prin achitarea contravalorii serviciului de mentenanţă anuală, conform hotărârii Consiliului de Administraţie al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare (ICI) Bucureşti aprobată în data de 14.07.2017. Ulterior ştergerii, domeniul respectiv va deveni disponibil pentru înregistrare conform principiului „primul venit, primul servit’, a anunțat Ministerul Comunicațiilor (MCSI).

Autoritățile au decis introducerea sistemului de înregistrare și mentenanță anuală pentru a se alinia la practica europeană și pentru a respecta bunele practici şi recomandările Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), entitatea care coordonează procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial şi la care ICI Bucureşti este membru şi parte interesată (stakeholder) din anul 1993, notează Agerpres.ro.

De asemenea, reprezentanții MCSI au precizat că în Europa, toate țările au trecut, în mod treptat, la înregistrea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară. Reînnoirea este realizată în cazul în care solicitantul vrea să folosească în continuare numele.

România este ultima țară din Europa care a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii.

De asemenea, Ministerul Comunicațiilor a decis taxarea pentru mentenanță a domeniilor „.ro” pentru a asigura fondurile necesare dimensionării infrastructurii IT și pentru a crește securitatea.

„Implementarea sistemului de înregistrare şi mentenanţă anuală are, de asemenea, avantajul că va duce la deblocarea numelor de domenii „.ro’, care au fost înregistrate în aproximativ 25 de ani de existenţă a domeniului naţional „.ro’, şi care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent. Un volum mare de domenii înseamnă şi un volum mare de resurse necesare. La nivelul serviciului la care s-a ajuns în ultimii 24 de ani, este aproape imposibil ca mentenanţa şi securitatea sistemelor să se bazeze doar pe veniturile din înregistrările domeniilor noi, acesta având un trend descrescător. Contravaloarea serviciului de înregistrare şi mentenanţă va duce la posibilitatea asigurării securităţii şi stabilităţii serviciului RoTLD, având în vedere că mediul virtual este din ce în ce mai agresiv asupra Internetului”, a anunțat MCSI, într-un comunicat.

Ministerul Comunicațiilor le recomandă celor care dețin domenii „.ro” să plătească taxa pentru serviciul de mentenanță anuală pentru a evita riscul ștergerii domeniului din diverse motive: întârzieri între momentul plăţii şi procesarea extraselor bancare, aglomerarea plăţilor în ultimele zile, posibilitatea suprapunerii cu sărbători legale etc.

Este recomandată plata online a serviciului de mentenanță folosind cardul bancar pentru a beneficia de avantajul reînnoirii automate a domeniului.

Consiliul de Administraţie al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti a aprobat, în vara anului trecut, introducerea unei taxe în valoare de 6 euro, fără TVA, pentru serviciul de mentenanţă anuală în cazul domeniilor ‘.ro’, începând cu data de 1 martie 2018.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.