Cu cât se scumpesc benzina și motorina
Cu cât se scumpesc benzina și motorina
Social Ultima Ora

ALERTĂ. Atenție ce băgați în rezervor! Denumirea carburanților la pompă se schimbă. Poate strica motorul mașinii

Deputații au adoptat, miercuri, un proiect de lege potrivit căruia, începând de la 1 ianuarie 2019, furnizorii de carburanți vor comercializa benzină cu un conținut de biocarburant de minimum 8% din totalul volumului vândut către șoferi în decursul unui an.

Proiectul a întrunit 259 de voturi „pentru” şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. „Furnizorii de carburanţi comercializează către consumatorul final numai benzină cu un conţinut de biocarburanţi, după cum urmează: a) până la data de 31 decembrie 2018, benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 4,5% în volum; de la data de 1 ianuarie 2019, benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 8% în totalul volumului comercializat către consumatorii finali într-un an calendaristic”, prevede proiectul de Lege privind aprobarea OUG 80/2018, conform Mediafax.

Prevederile se aplică combustibilului folosit pentru autovehiculele rutiere, tractoarele agricole şi forestiere, navele de navigaţie interioară şi ambarcaţiunile de agrement chiar şi atunci când nu se află pe mare, precum şi electricităţii utilizate de vehiculele rutiere. Potrivit legii, furnizorii de benzină vor fi obligaţi să amplaseze etichete prin care şoferii să fie informaţi despre conţinutul de biocarburanţi, cifra octanică „research”, precum şi despre existenţa aditivilor metalici, notează sursa citată.

În situaţia în care conţinutul de etanol din benzină depăşeşte valoarea de 5 la sută în volum sau conţinutul de oxigen din benzină depăşeşte 2,7% m/m, pe etichetă va fi afişat următorul mesaj de avertizare: „Atenţie! Verificaţi compatibilitatea motorului autovehiculului dumneavoastră cu acest amestec de carburant”

Dacă tipul de combustibil conţine aditivi metalici, în benzinării trebuie afişat următorul text de avertizare: „Atenţie! Amestecul de carburant conţine aditivi metalici”. 

„Producătorii şi importatorii de autovehicule sunt obligaţi să includă în documentaţia tehnică pe care o pun la dispoziţia utilizatorilor, respectiv în cartea tehnică, informaţii privind conţinutul de biocarburanţi din benzină care poate fi utilizat şi folosirea adecvată a diverselor tipuri de amestecuri conţinând benzină”, mai prevede proiectul.

În octombrie, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a declarat că vrea eliminarea accizei suplimentare la carburanţi, iar în paralel preţurile să fie plafonate. În paralel cu analiza privind plafonarea preţurilor la combustibili, Consiliul Concurenţei derulează o analiză pentru a vedea de ce preţul fără taxe la benzină şi motorină este în România mai mare decât media europeană, în condiţiile în care ţara noastră are forţă de muncă ieftină, suntem exportator de carburanţi, iar o treime din necesarul de petrol provine din producţia internă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.