Alarmă de POLUARE pe râul Mureș 1
Alarmă de POLUARE pe râul Mureș
Social Ultima Ora

Alarmă de POLUARE pe râul Mureș

Adminstraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR) intervine în cazul poluării accidentale de pe râul Mureş, aval de Termocentrala Iernut, după ce vineri s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral de transformator.

„În data de 13 aprilie 2018, la ora 12:40, s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral de transformator (de tip MOL Turbine 32K şi MOL Turbine 46K), pe râul Mureş, aval 100 m de Termocentrala Iernut, judeţul Mureş. Cantitatea estimată este de circa o tonă. Personalul specializat AN ‘Apele Române’- ABA Mureş (GMPRA şi Inspecţia SGA Mureş) s-a deplasat la faţa locului pentru investigaţii în teren şi prelevare de probe. S-a intervenit la sursă pentru stoparea poluării (la Termocentrala Iernut). Conform Fişelor de Produs, uleiul de turbină nu conţine PCBs şi PCTs (bifenil policloruraţi şi trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului”, se spune într-un comunicat, citat de Agerpres.

ANAR precizează că poluarea cu ulei produsă, pe râul Mureş, s-a dispersat pe o lungime de circa 10 km şi o lăţime de aproximativ 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în aval, până la limita judeţului Alba.

Membrii Comitetului pentru situaţii de urgenţă – ISU, Garda Naţională de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Apele Române, împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Iernut şi Celula de urgenţă a Romgaz, continuă intervenţiile pentru limitarea scurgerilor de produse petroliere reziduale pe râul Mureş de la Termocentrala Iernut, a declarat, sâmbătă, şeful ISU Mureş, lt. col. Călin Handrea.

El a precizat că, în prezent, nu pot fi estimate cantităţile de produse petroliere care au ajuns în râul Mureş.

„La faţa locului, membrii Comitetului pentru situaţii de urgenţă (ISU, GNM, APM, Apele Române), alături de SVSU Iernut şi Celula de Urgenţă a Romgaz Iernut, intervin pentru limitarea scurgerilor de produse petroliere reziduale şi urmează să se acţioneze pentru decontaminarea canalului de evacuare a apelor reziduale. Cantităţile de produse petroliere ce au ajuns în râul Mureş nu pot fi estimate la această oră”, a afirmat Handrea.

Romgaz informează că echipele specializate ale companiei au intervenit pentru etanşeizarea unei instalaţii de evacuare a apelor uzate folosite în cadrul centralei electrice de la Iernut, după ce o cantitate de apă uzată conţinând cca 20-30 litri de ulei rezidual s-a scurs accidental în râul Mureş.

Compania preciza că operaţiunea de remediere a situaţiei s-a realizat în prezenţa reprezentanţilor Gărzii de Mediu Mureş, fiind închisă instalaţia respectivă şi utilizându-se baraje absorbante special pregătite pentru aceste situaţii. Nu au fost constatate scurgeri care să afecteze sănătatea publică, flora sau fauna râului Mureş, indica Romgaz.

„O defecţiune a separatorului de ulei care etanşeizează una dintre evacuările uleiului rezidual folosit pentru funcţionarea Centralei Iernut a dus la această scurgere accidentală. Cantitatea de ulei scursă accidental nu conţine substanţe toxice pentru mediu (PCB – produşi bifenili policloruraţi), aşa cum rezultă din fişele tehnice ale uleiurilor uitilizate la CTE Iernut”, se arăta în informarea de presă postată pe site-ul Romgaz.

Conducerea Romgaz a dispus verificarea tuturor instalaţiilor de evacuare a apelor uzate din cadrul CTE Iernut.

„Romgaz va continua colaborarea cu autorităţile competente pentru prevenirea oricăror situaţii care ar putea afecta sănătatea publică sau mediul înconjurător”, se mai arăta în comunicatul companiei.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.