Sindicatele din administrație îl acuză pe premierul Ciolacu
Sindicatele din administrație îl acuză pe premierul Ciolacu
Sănătate Ultima Ora

DEZASRTU în spitalele din România. Ciolacu a blocat toate angajările la stat. Medicii și asistentele supuși la RISC MAXIM. ” S-a întâmplat ca 120-200 de pacienţi să fie îngrijiţi de o singură asistentă”

Guvernul Ciolacu a blocat toate angajările în sistemul de stat, premierul spunând că în acest fel se vor face economii la bugetul statului.

Măsura premierului Ciolacu a fost una cu efecte inverse, întrucât a blocat practic activitatea spitalelor din România, care se confruntă cu lipsă acută de medici și asisitente.

Din cauza lipsei personalului medical, în mod deosebit a asistenţilor medicali, spitalul este la risc în orice moment să-şi suspende activitatea în orice sector, inclusiv în camera de gardă.

Practic, spune medicul, de anul trecut din luna mai, de când au fost blocate posturile în sistemul medical, conducerea spitalului nu a mai putut organiza concursuri de ocupare a posturilor.

„Suntem în situaţia în care suntem la minimum cu personalul, în toate secţiile spitalului, în special la camera de gardă. Ar trebui să ne întoarcem un pic în urmă, respectiv luna mai, când s-au blocat posturile, iar noi nu am mai putut organiza concursuri de ocupare a posturilor.

Mi se pare că oamenii nu mai trăiesc în aceeaşi paradigmă în care au trăit părinţii noştri sau chiar şi noi, în care îţi cauţi un loc de muncă şi de acolo ieşi la pensie.

Forţa de muncă migrează, aşa cum şi asitenţii medicali, din diverse motive, de boală, de schimbare de loc de muncă, de plecat în alţă ţară, în altă localitate, concediu de maternitate, ajung să-şi dea demisia astfel am rămas cu posturi vacante pe care nu le-am putut ocupa.

Până acum în decembrie am tot detaşat asistenţi din alte secţii, de la pediatrie, de la ortopedie, de la chirurgie, de la ORL, de la neurologie, de la terapie intensivă, de peste tot.

Încet, încet, oamenii au obosit cu toţii, au început să-şi dea demisia mai ales după ce i-am mutat de colo colo în aşa fel încât acum, la sfârşit de an, am ajuns cu toţii în situaţia să nu mai avem oameni.

Practic, în oricare dintre secţiile spitalului, dacă cineva se îmbolnăveşte, îşi dă demisia, îşi ia concediu de maternitate, îşi întrerupe activitatea, noi suntem în situaţia de a suspenda activitatea în acel sector pentru că nu avem suficiente asistente care să asigure o îngrijire corectă”, a explicat directorul medical.

Camera de gardă este zona cea mai fierbinte pentru că ea este interfaţa cu pacientul care vine cu o urgenţă la spital, motiv pentru care noi am considerat că este corect să tragem un semnal de alarmă în special pentru acest sector de activitate, pentru că pacientul de la gardă simte cel mai tare lipsa de oameni. Concret, se poate întâmpla şi de fapt s-a întâmplat ca cei 120-200 de pacienţi care se prezintă la camera de gardă într-o zi să poată să fie îngrijiţi de o singură asistentă, ceea ce este foarte puţin.

Spitalul Gomoiu din bucurești se confruntă cu o criză acută de personal
Spitalul Gomoiu din bucurești se confruntă cu o criză acută de personal

Se acumulează frustrări din partea pacienţilor, timpi de aşteptare mari, asistenta până la urmă va ceda pentru că este mult pentru un singur om, şi noi încercând să rezolvăm tot ce ne vine la camera de gardă nu facem altceva decât să-i punem pe pacienţi în pericol. Astfel, la sfârşitul anului trecut, împreună, şefii de secţie am considerat că este mai corect să restrângem activitatea la intervalul în care putem acorda o asistenţă medicală acceptabilă, şi să întrerupem activitatea pe timpul nopţii, pentru că nu mai are cine să o ducă.

Apoi, ne-am înţeles cu managerul, cu angajaţii să trecem perioada asta de sărbători dar în lunile următoare există acest risc: ca în orice moment să nu mai avem cu cine să asigurăm continuitatea turelor de asistente, să spunem nu vă mai putem îngriji la camera de gardă şi să trebuiască să dirijăm pacienţii spre alte spitale”, a spus medicul, pentru news.ro, Dr. Costel Vlad, directorul medical al Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Capitală.

Dr. Costel Vlad, directorul medical al Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Capitală.
Dr. Costel Vlad, directorul medical al Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Capitală.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.