Sindromul de colon iritabil sau colopatia funcțională este o tulburare în funcționarea intestinului. Se manifestă prin dureri de stomac și probleme de tranzit. Este o maladie cronică benignă. Este vorba despre o afecțiune a sistemului digestiv. Se manifestă prin dureri abdominale, balonări și poate provoca și o modificare a tranzitului intestinal, mai ales prin diaree sau constipație.
Diagnostic și tratament
Cel mai adesea, enumerarea unor simptome este de ajuns pentru ca medicul specialist în gastroenterologie din Cluj sau din alte orașe, să pună un diagnostic. În aceste condiții, examenele sau analizele sunt cele care vor permite în principal să se elimine alte ipoteze
Analizele posibile
- Analizele sanguine – verificarea prezenței anemiei, a diabetului sau a oricărei alte schimbări care poate afecta sistemul digestiv.
- Examinarea scaunelor – reperarea prezenței de calprotectină, sânge, bacterii sau paraziți.
- Teste imagistice – pentru a identifica posibile ulcere, cancer, polipi (o umflătură pe mucoasa intestinelor) sau alte boli intestinale.
- Teste alimentare – eliminarea posibilității de intoleranță la lactoză și a maladiei celiace.
Cum se poate trata sindromul de colon iritabil?
Posibilitățile pentru a reduce durerile și simptomele legate de sindromul de colon iritabil sunt numeroase. Cel mai adesea, este recomandat t să se încerce diferite combinații și tratamente pentru a se maximiza șansele de vindecare. Procesul este unul destul de lung și necesită o observare constantă a simptomelor.
-
Schimbarea alimentației: Este un lucru care va permite observarea felului în care corpul reacționează la toate alimentele care pot să afecteze digestia. Poate consta de exemplu, în a reduce lactoza sau a mări consumul de fibre în regimul alimentar.
-
Medicația: Medicamentele disponibile pentru a trata la ora actuală un sindrom de colon iritabil pot să acționeze asupra consecințelor și nu asupra cauzelor. Pot trata simptomele de diaree, de constipație sau de dureri abdominale.
Care sunt cauzele unui sindrom de colon iritabil?
Acest sindrom poate să fi legat de mai multe lucruri:
- o mare sensibilitate intestinală: persoanele care suferă de un sindrom de colon iritabil resimt mai tare balonările și durerile abdominale.
- inflamații intestinale: cel mai adesea legate de o schimbare a florei intestinale sau o porozitate intestinală majoră.
- dezechilibru în microbiota intestinală: atunci când în intestin sunt prezente prea puține bacterii bune, peretele intestinal devine mai puțin etanș, ceea ce facilitează dezvoltarea bacteriilor patogene.
Gestionarea simptomelor
Sindromul de colon iritabil este cel mai adesea observat la populația adultă și este mai frecvent în rândul femeilor. Diferitele manifestații ale acestui sindrom sunt următoarele:
- Dureri abdominale – acestea de prezintă sub formă de crampe cu o intensitate variabilă. Stresul emoțional este cel mai adesea un factor declanșator.
- Modificarea obiceiurilor intestinale -Un sindrom de colon iritabil poate provoca diaree, constipație sau o combinație între cele două afecțiuni.
- Diareea – în acest caz, scaunele apar în general dimineața sau după mese. Ele sunt adesea urmate de o senzație de golire incompletă. După scaun se poate observa o scurgere mucoasă.
- Constipație – aceasta poate fi intermitentă și poate dura câteva zile. Scaunele sunt adesea tari și în formă de granule. În plus, impresia că intestinul nu a fost golit complet poate duce la eforturi inutile.
Alte simptome frecvente: balonare, gaze, flatulență, eructații.
Chiar dacă sindromul de colon iritabil este o afecțiune care poate cauza neplăceri în viața de zi cu zi, este posibil să i se controleze simptomele pentru a duce o viață cât de cât normală. În cele mai multe cazuri, monitorizarea medicală adecvată previne, de asemenea, ca pacienții să dezvolte probleme grave de sănătate.
Un sindrom de colon iritabil cere o modificare importantă a obiceiurilor alimentare. Teste pe diferitele grupe alimentare permit observarea incidenței acestora asupra simptomelor și de a adopta un regim specific în consecință, în funcție de rezultate.
Cu o monitorizare adecvată, un tratament adecvat și un stil de viață sănătos, până la o treime din cazuri au șanse de vindecare. Și chiar dacă vindecarea nu este întotdeauna completă, această metodă face cel puțin sindromul mai suportabil.