Vești foarte bune din Parlament, pentru toți angajații din România. Vor primi 1.450 de lei 1
Bugetarii vor avea salariile înghețate
Politic Ultima Ora

Vești foarte bune din Parlament, pentru toți angajații din România. Vor primi 1.450 de lei

Un proiect de lege depus la Parlament își propune să elimine discriminarea dintre bugetari și angajații din sistemul privat, oferind un beneficiu tuturor angajaților, pe cheltuiala Guvernului.

Prin acest nou proiect de lege, care așteaptă votul în Parlament, toți angajații de lastat și de la privat ar urma să primească vouchere de vacanță, în cuantum anual de 1.450 lei.

”Acordarea voucherelor de vacanţă trebuie să devină o practică obişnuită atât în sectorul de stat, cât şi în sectorul privatToţi cetăţenii contribuie prin taxe şi impozite la bugetul de stat, deci autorităţile cu responsabilităţi în domeniu trebuie să găsească resursele necesare pentru ca aceste vouchere să fie acordate fără discriminare.

Din aceste motive, am semnat propunerea legislativă care modifică OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă în sensul acordării acestora şi în mediul privat, prevedere ce s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2024.

Modificarea menţionată aduce cu sine beneficii atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, printre acestea numărându-se îmbunătăţirea satisfacţiei angajaţilor, reducerea fenomenului de burn-out, protejarea sănătăţii şi creşterea productivităţii angajaţilor cu impact direct asupra activităţii companiei, sporirea angajabilităţii şi a reputaţiei companiei.

În plus, voucherele de vacanţă constituite un instrument prin care oamenii sunt încurajaţi să îşi petreacă vacanţa în zone turistice din România contribuind la stimularea turismului intern, dezvoltarea economiilor locale şi promovarea zonelor turistice mai puţin cunoscute”, spune deputatul PNL, Glad Varga, unul dintre susținătorii proiectului legislativ.

Deputatul PNL Glad Varga susține acordarea vaucherelor de vacanță la privat
Deputatul PNL Glad Varga susține acordarea vaucherelor de vacanță la privat

Prin completarea legii prin care a fost aprobată OUG 8/2009, care reglementează voucherele de vacanță, parlamentarii vor să introducă un nou articol prin prin care și angajații de la privat ar avea drepturi egale cu cei de la stat.

Noua reglementare ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Tot atunci, fiecare angajator are obligația să transmită la Direcțiile Județene de Finanțe, lista cu salariații care ar urma să primească voucherele de vacanță.

Inițiatorii vorbesc despre faptul că de aceste vouchere de vacanță se vor bucura peste 4,2 milioane de angajați, efortul bugetar fiind de șase miliarde de lei.

”Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. Însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că cca. 60% – 65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferența se va regăsi în efectul economic generat”, susțin parlamentarii.

Prin acest nou proiect de lege, toți angajații de la privat ar urma să primească vouchere de vacanță, în cuantum anual de 1.450 lei.

Cum va funcționa sistemul pentru angajații de la privat

Prin completarea legii prin care a fost aprobată OUG 8/2009, care reglementează voucherele de vacanță, parlamentarii vor să introducă un nou articol prin prin care și angajații de la privat ar avea drepturi egale cu cei de la stat.

Noua reglementare ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Tot atunci, fiecare angajator are obligația să transmită la Direcțiile Județene de Finanțe, lista cu salariații care ar urma să primească voucherele de vacanță

Iarăși se SCHIMBĂ VREMEA! După căldură, PLOAIE și NINSOARETradiții, obiceiuri și mesaje de 8 martie. Cea mai puternică rugăciune pentru mameȘtirea dimineții pentru MILIOANE de ROMÂNI. BENEFICIU NEAȘTEPTAT pentru ANGAJAȚI

”Indiferent de numărul contractelor individuale de muncă pe care le are în derulare, un angajat poate alege un singur angajator de la care urmează să primească voucherele de vacanță”, se arată în proiectul de modificare a OUG 8/2009.

Toți angajații de la privat care vor primi  aceste vouchere de vacanță vor avea obligația să depună o declarație pe proprie răspundere prin care vor alege care dintre angajatori vor acorda aceste drepturi.

De asemenea, toate aceste declarații pe propria răspundere vor fi trimise la Administrațiile județene ale finanțelor publice însoțite de declarațiile pe proprie răspundere ale angajaților.

”Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat”, se mai arată în proiectul de modificare a legii prin care a fost adopătată OUG 8/2009.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.