Nicolae Ciucă, vrea amenzi de 20.000 de lei
Nicolae Ciucă, vrea amenzi de 20.000 de lei
Exclusiv Politic Ultima Ora

Veste ȘOC pentru bugetari. Guvernul anunță tăieri de salarii și concedieri

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, dă vești groaznice pentru bugetari.

Boloș spune că România nu va putea lua banii europeni alocați în PNRR, dacă nu se va face o reformă adevărată între bugetari.

”Sistemul acesta de sporuri, chiar dacă în momentul acesta are anumite forme, el trebuie să fie reglementat astfel încât să rămână sporurile în limita a 20 de procente din salariul de bază.

Cel puțin așa rezultă din jalonul pe care îl avem în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Termenul este trimestrul al doilea al anului în curs ca să avem legea salarizării unitare a bugetarilor. Indiferent ce forme de spor avem sau inechități de natură salarială, acestea trebuie să fie eliminate, pentru că unul din principiile care vor guverna viitoarea lege a salarizării va fi aceea a echității în ceea ce privește salarizarea.

La muncă egală, salariu egal.

Cele două posibilități pe care le-ați menționat fac parte și din criteriul de sustenabilitate pe care îl avem de îndeplinit în jalonul din trimestrul al doilea și pentru a așeza pe criterii de sustenabilitate această categorie de cheltuială care nu este una puțină în sistemul de cheltuieli publice, sunt variantele pe care le-ați menționat.

Ori în spate avem o mai bună colectare a veniturilor, ori valorificăm potențialul de venituri fiscale pe care România îl are” a declarat ministrul Marcel Boloș în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

Guvernul anunță tăieri de salarii și concedieri
Guvernul anunță tăieri de salarii și concedieri

Cu alte cuvinte, singurele variante pe care România le are sunt tăierea salariilor sau concedierile.

”Acestea sunt scenarii mai mult decât pragmatice, realiste, pentru ca altfel nu avem cum să respectăm cerința din Planul Național de Redresare și Reziliență și să putem să facem ca această categorie de cheltuială să fie sustenabilă pe termen lung. Așa sunt și celelalte categorii de cheltuieli”, a mai explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.