Klaus Iohannis alături de președinta Ungariei, Katalin Novak
Klaus Iohannis alături de președinta Ungariei, Katalin Novak
Exclusiv Politic Ultima Ora

VIDEO. ȘOC în Ungaria. Președintele, Katalin Novak a demisionat din funcție pe fondul unui scandal de abuz sexual

Președintele Ungariei, Katalin Novak a demisionat din funcție.

Președintele Katalin Novak a demisionat după ce, a recunoscut că a greșit în momentul în care a grațiat un individ condamnat implicat în abuzuri sexuale.

„Am făcut o greşeală… Astăzi este ultima zi în care mă adresez în calitate de preşedinte”, a spus Katalin Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat.

Novak a grațiat aproximativ două duzini de persoane înainte de vizita Papei Francisc în Ungaria în aprilie 2023, abia recent s-a aflat că una dintre persoanele care au beneficiat de această măsură a fost directorul adjunct al unei case de copii, care a fost condamnat pentru că a acoperit un prădător sexual care îi abuza sexual pe rezidenți.

Și-a dat demisia
Și-a dat demisia

Săptămâna aceasta, Novak a recunoscut că toate grațierile au provocat dezbinare, dar a insistat că nu va grația niciodată un pedofil.

În încercarea de a potoli furia populară legată de acest caz, partidul Fidesz al lui Orbán a prezentat joi un amendament constituțional care să interzică ca viitoarele grațieri să beneficieze în vreun fel de persoanele condamnate pentru comiterea de infracțiuni împotriva copiilor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.