Senatorii puterii refuză dreptul mamelor
Senatorii puterii refuză dreptul mamelor
Politic Ultima Ora

Senatorii puterii refuză dreptul mamelor la indexarea cu inflația a indemnizației de concediu de creștere a copilului și a stimulentului de inserție. Plafonul maxim al indemnizației lunare propus este de 11.325 de lei

Senatorii PSD, PNL și UDMR au respins inițiativa legislativă USR prin care părinții aflați în concediul pentru creșterea copilului au dreptul la indexarea cu inflația a indemnizației pentru creșterea copilului, a stimulentului de reinserție și a plafonului.

Proiectul de lege, respins de senatorii puterii introduce și dreptul mamelor și al taților de a lucra part-time, dacă aleg asta, în al doilea an de îngrijire a copilului păstrând jumătate din indemnizație, și dreptul taților de a opta pentru a lua cele două luni minime obligatorii în paralel cu mama.

Ambele propuneri au impact bugetar pozitiv și cresc opțiunile disponibile familiilor, într-un moment de criză demografică și de criză pe piața forței de muncă.

”Statul nu poate face direct copii, dar poate susține familiile. Cele trei propuneri de bun simț ar fi ajutat fără să îngreuneze bugetul: indemnizația să țină pasul cu inflația, ca tranziția înapoi în carieră să fie mai flexibilă și ca ambii părinți să poată, când aleg ei asta, să împartă mai echilibrat de la început responsabilitatea acasă.

În criza demografică în care suntem să ai copii nu trebuie să devină un lux greu accesibil.

Nu vor mai putea ignora  vocea părinților prea mult timp, nu știu cum s-au gândit ei că ar putea să se pună fix de-a contra mamelor și să își apere privilegiile proprii”, declară  Oana Țoiu, co-inițiatoare a proiectului și membră a Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.

Deputatul USR, Oana Țoiu vrea mai mulți bani pentru mame
Deputatul USR, Oana Țoiu vrea mai mulți bani pentru mame
”Indexarea anuală a indemnizației de creștere a copilului în raport cu inflația este un lucru de bun simț, mai ales având în vedere ultimii doi ani când am avut o medie a inflației de aproximativ 16%. Alimentele, hainele, rechizitele, tot ce are nevoie un copil, s-au scumpit drastic în ultimii 2 ani, iar în aceste condiții senatorii PNL și PSD au votat împotrivă, pentru că tot ce contează pentru ei este interesul partidului și nu al românilor”, afirmă deputata USR Monica Berescu, co-inițiatoare a proiectului și membră a Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.

Plafonul maxim al indemnizației lunare propus este de 11.325 de lei, reprezentând indexarea anuală cu inflația a plafonului stabilit în 2017, când a fost 8.500 de lei, plafon valabil și în prezent, deoarece nu a fost niciodată actualizat. Stimulentul de inserție profesională actualizat este de 1.700 de lei pentru primul an și 740 de lei pentru următorii.

Proiectul a fost respins la Senat cu 40 de voturi pentru și 50 de voturi contra, dar merge la Camera Deputaților, Cameră decizională, unde va mai avea o șansă la adoptare până în iunie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.