Președintele României vrea să fie șeful NATO
Președintele României vrea să fie șeful NATO
Exclusiv Politic Ultima Ora

VESTE ȘOC DIN SUA pentru Iohannis. Președintele României nu mai are nicio șansă la NATO în 2024

Ambasadorul SUA la NATO, Julliane Smith, a dat răspunsul oficial al celui mai puternic stat din lume în ceea ce privește viitorul Secretar General al Alianței Nord Atlantice.

Reprezentanta lui Joe Biden la NATO spune clar că SUA îl va susține pe premierul olandez Mark Rutte ca viitor șef al Alianței.

„Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general – n.r.) în cadrul Alianţei.

Noi, toţi cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem în toiul căutării unor potenţiali succesori (pentru actualul secretar general Jens Stoltenberg – n.r.). Şi există doi candidaţi oficiali, după cum ştiţi. Îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România.

Mark Rutte
mark-rutte

Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a declarat ambasadoarea.

Julianne Smith
Julianne Smith

Julianne Smith a adăugat că „speră” ca în săptămânile următoare să se ajungă la un consens, dar a precizat că nu se ştie care va fi momentul exact.

„Cu siguranţă, dorim să ajungem la o decizie în această privinţă cât mai curând posibil. Cred că cel mai târziu am dori ca acest lucru să fie rezolvat până la summitul de la Washington”, a punctat ambasadoarea, menţionând că „asta este tot ce poate spune în acest moment”.

Luna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, argumentând că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea estică, şi angajamentul său ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale Alianţei Nord-Atlantice.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va candida pentru cea mai înaltă funcție a NATO, după retragerea lui Stoltenberg, actualul Secretar General.

Sercetarul General al NATO, Jens Stoltenberg
Sercetarul General al NATO, Jens Stoltenberg

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.